Självförsörjning


Självförsörjning på Genevad Nygård



Vad är självförsörjning för oss?


När man pratar om det självförsörjande hushållet tänker många nog på extrema människor, som mer eller mindre har klivit ur det ”vanliga” samhället genom att isolera sig i skogen och leva uteslutande på det de hittar där utan att använda några moderna hjälpmedel överhuvudtaget.


Och vist är det beundransvärt att kunna leva så, men det skulle inte fungera för oss. Det vi istället försöker tillämpa är en sorts modernt självhushåll, där vi eftersträver att komma tillbaka till att leva i större harmoni med naturen, men samtidigt har kvar vissa moderna faciliteter.


Vi tycker om att ha massfabricerade kläder, el, internet, bil, toapapper samt vissa maskiner som hjälper i vardagen (kyl, frys, spis, tvätt- och diskmaskin, kaffebryggare, vattenkokare, mikro och så vidare) - men vad är då självförsörjning för oss?



Mat till oss och djuren


Det öppenbara för det självförsörjande hushållet är att producera sin egen mat. Drömmen för oss är att kunna producera nästintill all den frukt, alla grönsaker och all det kött vi i familjen (2 vuxna och 2 barn) och våra djur behöver.


På Genevad Nygård har vi (utöver en stor trädgård) en åker på ungefär 3,5 hektar (35 000 m2), och tanken är att åkern med åren ska delas in i olika odlingsområden och hagar till djuren.


År 2014 (första odlingsåret) håller jag på att skapa 2 blivande fårhagar och odlingar på ungefär 1 hektar (10 000 m2) av åkern (se blogginlägget: Planeringen av första odlingsåret).




Avtappning av björksav




Gården som ett eget kretslopp


Men utöver att odla och samla den vegetabiliska maten till oss och djuren är förhoppningen att gården med tiden ska bli ett eget kretslopp.


Kretsloppen kan ses på olika planer, men ett exempel kan vara: att vi odlar maten som ges till djuren – djuren ger oss kött och andra produkter (ägg, päls) och GÖDSEL – som i sin tur gör att vi kan odla mera.


I dagsläget är Genevad Nygård självförsörjande med vatten (vi har 3 egna brunnar) och (jord)värme – men drömmen är att också producera ström från solpaneler och eventuellt ett litet vindkraftverk.


Dessutom vill jag hellre använda mig av djur än maskiner för att återgå till ett mer naturligt sätt att jobba. Grisarna kan böka upp och därmed bearbeta och grundgödsla jorden innan jag ska odla upp den – och hästarna kan utföra samma arbete som en traktor och samtidigt leverera stora mängder med underbar gödsel. 


… än så länge är mycket dock drömmar och visioner om hur vi skulle vilja ha det, så tiden får visa hur mycket vi i realiteten orkar förverkliga på vår gård…


Under tiden kan ni följa vår väg till det självförsörjande livet på bloggen.


Underbara polkabetor



Naturens eget skafferi


En del av självförsörjningen handlar för oss om att ta vara på det naturens eget skafferi automatiskt ställer till rådighet.


Detta innebär att exempelvis skörda årets första vitaminbomber i form av kirskål och nässlor – som föda till båda människor och djur, men också att göra exempelvis gödsel av nässlorna (se sidan Recept för inspiration).


Andre exempel är att se till att använda bokollonets frö rostade i sallat eller till grisarna samt att försiktigt tappa lite av björkens eller lönnens sav som kan drickas, kokas in till sirap eller jäsas till vin.


Härskarna av altanen


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering