Fermenterad mjölkört (te)

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Fermenterad mjölkört (te)


Mjölkört, mjölke eller rallarros är en perenn ört med det vetenskapliga namnet Chamerion angustifolium. Namnet mjölke syftar på att den ska kunna öka mjölkmängden hos kor, medan rallarros syftar på att man ofta ser dens vackra lila blomställningar längs banvallarna (rallarna). Vi har flera bestånd på gården och utöver att ge den till kaninerna (som älskar den!) använder jag den till te. Men låt gärna toppen av växten stå kvar till de pollinerande insekterna när du skördar – den är nämligen väldigt omtyckt.


Med sin upprätta, ogrenade stjälk, de lansettlika blad och lila blommor som slår ut i juli/ augusti är rallarrosen ganska lätt att känna igen.

Stänglar av rallarros kan torkas direkt (mörkt och varmt) vilket ger ett milt grönt te som funkar bra att smaksätta med andra torkade örter eller fermenteras, vilket ger ett rökigt, mörkare te.

Och just fermenterat mjölkört är ett vanligt te på vissa ställen i Ryssland där den går under namnet Ivan Chai.


Såhär gör jag:




Ingredienser

Blad från mjölkört (rallarros)




VIKTIGT INNAN DU SKÖRDAR!

Skörda ALDRIG från naturens skafferi om du är

det minsta osäker. Kolla hellre en gång för mycket

i en flora än en gång för lite!





Gör såhär

Repa av mjölkörtsbladen från toppen mot roten. Låt helst växten stå kvar åt de pollinerande insekterna genom att försiktigt ta tag i toppen och repa av bladen ner mot roten.


Jag skördar 1 liter blad i taget vilket fyller en glasburk på 400 g.


Rulla 15-20 blad ihop till en teskedsstor boll mellan handflatorna. Bladen ska börja vätska sig lite. Packa sedan bollarna mycket tät i en glasburk. Det ska vara så lite luft i burken som möjligt.

Ställ glasburken varmt i 3-7 dagar. Jag brukar ställa den i ett östligt fönster så den varms av morgonsolen.


Ju längre du låter burken stå, desto rökigare blir smaken. Genom att lukta på bladen känner du ungefär hur smaken blir. Men låt inte burken stå för länge – då börjar bladen mögla!


Dag 3-7 luckrar du upp mjölkörtsbollarna och sprider ut de fermenterade mjölkörtsblad på en plåt. Torka i ugnen vid 50 grader med luckan på glänt (sätt en träslev i kläm) i 3-5 timmar. Rör om då och då. Se till att bladen torkar helt.


När de fermenterade mjölkörtsbladen har svalnat fylls de på en teburk och förvaras mörkt.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Fläderchampagne


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelchips


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering