Syrensocker

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Syrensocker

 

Gör ett underbart smakrikt socker som smakar blommigt vår.

 

Många blandar helt enkelt socker och syrenblommor (Syringa vulgaris), låter det stå i några dagar och silar sedan bort blommorna. Men genom att mixa blommor och socker och sedan torka det i ugnen får du ett socker som smakar av mycket mer.

 

 

 

Ingredienser (lika delar av):

Socker

Syrenblommor (bara blommorna - INGA stjälkar)

 

 

 

 

Gör såhär

Mixa lika delar (mätt i dl.) av syrenblommor med (ekologiskt) strösocker.

Torka på en bakpappersklädd plåt i ugnen vid 50 grader i 15-20 minuter.

 

Lät syrensockret svalna helt innan det fylls på fina burkar.

 

 

 

Syrensockret är gott att använda i exempelvis (neutrala) kakor, te eller på frukostgröten.

Om sockret klumpar ihop sig är det oftast ganska lätt att mosa ut klumparna igen. Annars löser de sig i teet eller kaksmeten.

 

Sockret är naturligt gluten- och mjölkfritt.

 

 

 

Tips: det går att göra blomsocker på samma sätt av andra ätliga blommor också – exempelvis doftande rosor.

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin