Syrensocker

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Syrensocker

 

Gör ett underbart smakrikt socker som smakar blommigt vår.

 

Många blandar helt enkelt socker och syrenblommor (Syringa vulgaris), låter det stå i några dagar och silar sedan bort blommorna. Men genom att mixa blommor och socker och sedan torka det i ugnen får du ett socker som smakar av mycket mer.

 

 

 

Ingredienser (lika delar av):

Socker

Syrenblommor (bara blommorna - INGA stjälkar)

 

 

 

 

Gör såhär

Mixa lika delar (mätt i dl.) av syrenblommor med (ekologiskt) strösocker.

Torka på en bakpappersklädd plåt i ugnen vid 50 grader i 15-20 minuter.

 

Lät syrensockret svalna helt innan det fylls på fina burkar.

 

 

 

Syrensockret är gott att använda i exempelvis (neutrala) kakor, te eller på frukostgröten.

Om sockret klumpar ihop sig är det oftast ganska lätt att mosa ut klumparna igen. Annars löser de sig i teet eller kaksmeten.

 

Sockret är naturligt gluten- och mjölkfritt.

 

 

 

Tips: det går att göra blomsocker på samma sätt av andra ätliga blommor också – exempelvis doftande rosor.

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin