Äppel-kanelkaka (glutenfri)

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Äppel-kanelkaka (glutenfri)


Ett av sätten vi blir av med alla äpplen från trädgården är genom att göra denna underbart goda äppel-kanelkaka som utöver – att vara mjölkfri – dessutom är gjord helt på naturligt glutenfria råvaror. 



Ingredienser


10-15 g smält margarin


3 stora äpplen med skal

2-3 msk kanel

4 msk socker


Kaksmeten

3 ägg

250 g socker

110 g rapsolja

120 g kallt vatten

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

1 msk Fiberhusk

50 g potatismjöl

200 g bovetemjöl (alternativt hirsmjöl)




Gör såhär


Smälta margarinet och lät det svalna (fast inte så det stelnar igen).


Ta bort kärnhuset från de tvättade äpplena och dela dem i båtar. Blanda båtarna i en skål ihop med de 4 matskedar socker och kanelen – rör om flera gånger så kanel-sockret sätter sig på äppelbåtarna.


Vispa ägg och socker luftigt i en skål och rör sedan olja och vatten försiktigt i. Blanda salt, bakpulver, fiberhusk, potatismjöl och bovetemjöl i ett skäl innan det vändas försiktigt ner i ägg-olja-blandningen.


Smörja en springform och mjöla den med bovetemjöl. Häll kaksmeten i springformen och fördela äppelbitarna i cirklar med skalet uppåt. Häll det smälta smöret över äppelbitarna och grädda kakan vid 175 grader i 60 minuter. Testa kakan med en sticka innan du tar ut den.


Låt kakan vila i 5 minuter innan du lossnar springformens kant och vänta 1 timme innan du lossnar formens botten.



Äppel-kanelkakan, som är naturligt glutenfri och mjölkfri, kan med fördel serveras med vaniljkräm.



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


 Naturens skafferi

Lördag 1 juni 10:00-13:00

Söndag 30 juni 10:00-13:00

Söndag 28 juli 10:00-13:00




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering