Äppel-kanelkaka (glutenfri)

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

Ett av sätten vi blir av med alla äpplen från trädgården är genom att göra denna underbart goda äppel-kanelkaka som utöver – att vara mjölkfri – dessutom är gjord helt på naturligt glutenfria råvaror.

 

 

Ingredienser

 

10-15 g smält margarin

 

3 stora äpplen med skal

2-3 msk kanel

4 msk socker

 

Kaksmeten

3 ägg

250 g socker

110 g rapsolja

120 g kallt vatten

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

1 msk Fiberhusk

50 g potatismjöl

200 g bovetemjöl (alternativt hirsmjöl)

 

 

 

Gör såhär

 

Smälta margarinet och lät det svalna (fast inte så det stelnar igen).

 

Ta bort kärnhuset från de tvättade äpplena och dela dem i båtar. Blanda båtarna i en skål ihop med de 4 matskedar socker och kanelen – rör om flera gånger så kanel-sockret sätter sig på äppelbåtarna.

 

Vispa ägg och socker luftigt i en skål och rör sedan olja och vatten försiktigt i. Blanda salt, bakpulver, fiberhusk, potatismjöl och bovetemjöl i ett skäl innan det vändas försiktigt ner i ägg-olja-blandningen.

 

Smörja en springform och mjöla den med bovetemjöl. Häll kaksmeten i springformen och fördela äppelbitarna i cirklar med skalet uppåt. Häll det smälta smöret över äppelbitarna och grädda kakan vid 175 grader i 60 minuter. Testa kakan med en sticka innan du tar ut den.

 

Låt kakan vila i 5 minuter innan du lossnar springformens kant och vänta 1 timme innan du lossnar formens botten.

 

 

Äppel-kanelkakan, som är naturligt glutenfri och mjölkfri, kan med fördel serveras med vaniljkräm.

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin