Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Det ser ut lite som babymat – och det är det ju i princip också (fast med liiite mer salt) – men rotmos är så underbart gott och sött, och kan ätas ihop med lite vad som helst, så jag måste rekommendera det! Rotmoset kan göras av de rotfrukter du har hemma, fast vi brukar hålla det ganska rent genom att göra det på en sort i taget (exempelvis: haverrot, jordärtskocka, morot, palsternacka, persiljerot eller svartrot). Moset kan fungera som en lite tjockare sås och är jättegott till både kött och fisk.
Beroende på vad det serveras ihop med räcker receptet nedan till 2-4 personer hos oss.
500 g. rotfrukt (EN sort)
½-1 dl. olivolja
Färska (eller frysta) örter (exempelvis persilja)
En skvätt vitvin (alternativt citronsaft)
Salt & peppar
Skala rotfrukterna (EN sort) och skär dem i mindre bitar.
Koka bitarna i så lite saltat vatten att det bara precis täcker rotfrukterna.
Koka tills rotfrukterna är mjuka (8-15 minuter) – testa med en sticka – och spara vattnet, när du häller av det.
Mixa de varma rotfrukterna ihop med lite av kokvattnet, en skvätt vitvin (alternativt citronsaft), olja och örter (ta en sort som passar till maten du ska servera – exempelvis; persilja, timjan, oregano, citronmeliss).
Mixa till ett slät mos – ha eventuellt i lite mer av kokvattnet eller olja om moset verkar för torrt.
Smaka av med salt och peppar.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss