Rotmos

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Rotmos

Det ser ut lite som babymat – och det är det ju i princip också (fast med liiite mer salt) – men rotmos är så underbart gott och sött, och kan ätas ihop med lite vad som helst, så jag måste rekommendera det! Rotmoset kan göras av de rotfrukter du har hemma, fast vi brukar hålla det ganska rent genom att göra det på en sort i taget (exempelvis: haverrot, jordärtskocka, morot, palsternacka, persiljerot eller svartrot). Moset kan fungera som en lite tjockare sås och är jättegott till både kött och fisk.

 

Beroende på vad det serveras ihop med räcker receptet nedan till 2-4 personer hos oss.

 

 

 

Ingredienser:

 

500 g. rotfrukt (EN sort)

½-1 dl. olivolja

Färska (eller frysta) örter (exempelvis persilja)

En skvätt vitvin (alternativt citronsaft)

Salt & peppar

 

 

 

 

Gör såhär:

Skala rotfrukterna (EN sort) och skär dem i mindre bitar.

Koka bitarna i så lite saltat vatten att det bara precis täcker rotfrukterna.

Koka tills rotfrukterna är mjuka (8-15 minuter) – testa med en sticka – och spara vattnet, när du häller av det.

Mixa de varma rotfrukterna ihop med lite av kokvattnet, en skvätt vitvin (alternativt citronsaft), olja och örter (ta en sort som passar till maten du ska servera – exempelvis; persilja, timjan, oregano, citronmeliss).

Mixa till ett slät mos – ha eventuellt i lite mer av kokvattnet eller olja om moset verkar för torrt.

Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

Rotmoset, som är naturligt gluten- och mjölkfritt, och är jättegott särskild till husmanskost.

 

 

Tips: Frysa in vattnet du kokade rotfrukterna i – det kan bli basen till en underbar buljong någonannan gång.

 

 

Tips II: På Genevad Nygård odlar vi en persiljerot där blasten går att äta som slätbladig persilja. Därmed får vi både en underbart god rotfrukt OCH mycket persilja, varav en stor del frysas in. Därmed har vi fryst persilja att använda hela vintern (se blogginlägget: Rödbetsblast och persiljepesto i december).

 

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin