Rotmos

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Rotmos

Det ser ut lite som babymat – och det är det ju i princip också (fast med liiite mer salt) – men rotmos är så underbart gott och sött, och kan ätas ihop med lite vad som helst, så jag måste rekommendera det! Rotmoset kan göras av de rotfrukter du har hemma, fast vi brukar hålla det ganska rent genom att göra det på en sort i taget (exempelvis: haverrot, jordärtskocka, morot, palsternacka, persiljerot eller svartrot). Moset kan fungera som en lite tjockare sås och är jättegott till både kött och fisk.


Beroende på vad det serveras ihop med räcker receptet nedan till 2-4 personer hos oss.




Ingredienser:


500 g. rotfrukt (EN sort)   

½-1 dl. olivolja

Färska (eller frysta) örter (exempelvis persilja)

En skvätt vitvin (alternativt citronsaft)

Salt & peppar





Gör såhär:

Skala rotfrukterna (EN sort) och skär dem i mindre bitar.

Koka bitarna i så lite saltat vatten att det bara precis täcker rotfrukterna.

Koka tills rotfrukterna är mjuka (8-15 minuter) – testa med en sticka – och spara vattnet, när du häller av det.

Mixa de varma rotfrukterna ihop med lite av kokvattnet, en skvätt vitvin (alternativt citronsaft), olja och örter (ta en sort som passar till maten du ska servera – exempelvis; persilja, timjan, oregano, citronmeliss).

Mixa till ett slät mos – ha eventuellt i lite mer av kokvattnet eller olja om moset verkar för torrt.

Smaka av med salt och peppar.




Rotmoset, som är naturligt gluten- och mjölkfritt, och är jättegott särskild till husmanskost.



Tips: Frysa in vattnet du kokade rotfrukterna i – det kan bli basen till en underbar buljong någonannan gång.



Tips II: På Genevad Nygård odlar vi en persiljerot där blasten går att äta som slätbladig persilja. Därmed får vi både en underbart god rotfrukt OCH mycket persilja, varav en stor del frysas in. Därmed har vi fryst persilja att använda hela vintern (se blogginlägget: Rödbetsblast och persiljepesto i december).



Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se