Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Att göra egen naturligt glutenfri pasta tar sin lilla tid, men belöningen är stor! Du har inte bara fullständigt koll på råvarorna, jag lovar dig: den hemgjorda pastan slår glutenfri köpepasta med hästlängder! Och genom att fylla degen med brännässlor blir pastan extra nyttig. Hinner du inte skörda nässlor kan du göra pastan utan, men se till att inte ha bråttom utan försök att hinna njuta av hantverket!
Har du skördat supernyttiga nässelfrön kan du minska arbetsmomenten genom att helt enkelt tillsätta dessa istället.
Receptet räcker till 4 personer
75 g späda nässelskott och blad (INGA stjälkar!)
(alternativt 1-2 dl nässelfrön)
2 dl vatten
3 ägg
2 msk Fiberhusk
½ tsk salt
Ungefär 250 g majsmjöl
Majsmjöl till utrullningen
Salt och olivolja till kokvattnet
Skölj nässlorna grundligt och förvälla dem i kokande vatten i någon minut. Få kokprocessen att stanna av genom att skölja dem i kallt vatten. Pressa vattnet ur nässlorna.
OBSERVERA: använder du nässelfrön behöver de INTE förvällas utan blandas bara ihop med vatten och ägg direkt.
Mixa de förvällda nässlorna med de 2 dl vatten. Rör sedan ihop nässelröran och äggen med en elvisp. Rör in salt och fiberhusk och låt stå i 2 minuter så fiberhusken sväller.
Arbeta in majsmjölet lite i taget och knåda degen med händerna tills den känns lättarbetat och inte kladdar.
Ta ut en liten handfull deg och platta till den med handflatan. Kör sedan pastadegen igenom en pastamaskin till arket är ungefär 1 mm tjockt. Mjöla degen med majsmjöl om den är för kladdig. Välj slutligen vilken bredd du vill ha på pastan.
Koka pastan i en stor gryta med lätt saltat vatten ihop med 1-2 msk olivolja i ungefär 1 minut.
Servera sedan direkt.
Den glutenfria nässelpastan är jättegod som en förrätt med kirskålspesto, olivolja och färskriven parmesan eller som en matigare huvudrätt med en enkel tomatsås till ihop med en god sallat och några skivor bröd.
Se till att använda det avsmalnade vattnet du förvällde nässlorna i som gödselvatten åt dina grönsaker.
Testa att tillsätta andra örter istället för brännässlor och hitta på så sätt din egen favoritpasta! Och hinner du inte fixa till örter går det såklart att göra den utan!
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss