Nässelpasta, glutenfri

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Nässelpasta, glutenfri

 

Att göra egen naturligt glutenfri pasta tar sin lilla tid, men belöningen är stor! Du har inte bara fullständigt koll på råvarorna, jag lovar dig: den hemgjorda pastan slår glutenfri köpepasta med hästlängder! Och genom att fylla degen med brännässlor blir pastan extra nyttig. Hinner du inte skörda nässlor kan du göra pastan utan, men se till att inte ha bråttom utan försök att hinna njuta av hantverket!

 

 

Receptet räcker till 4 personer

 

 

 

Ingredienser

75 g späda nässelskott och blad (INGA stjälkar!)

2 dl vatten

2 msk Fiberhusk

2 ägg

350 g majsmjöl

½ tsk salt

1-2 tsk vatten

 

Olivolja till kokvattnet

 

 

Gör såhär

Skölj nässlorna grundligt och förvälla dem i kokande vatten i någon minut. Få kokprocessen att stanna av genom att skölja dem i kallt vatten. Pressa vattnet ur nässlorna.

 

Mixa de förvällda nässlorna med de 2 dl vatten. Rör sedan ihop nässelröran och fiberhusk med en elvisp och låt stå i 5 minuter så fiberhusken sväller. Tillsätt ägg, majsmjöl och salt och rör tills det är smuligt. Samla degen med händerna med 1 tesked vatten i taget tills den känns lättbearbetat och inte kladdar.

 

Ta ut en liten handfull deg och platta till den med handflatan. Kör sedan pastadegen igenom en pastamaskin till arket är ungefär 1 mm tjockt. Mjöla degen med majsmjöl om den är för kladdig. Välj slutligen vilken bredd du vill ha på pastan.

 

Koka pastan i en stor gryta med lätt saltat vatten ihop med 1-2 msk olivolja i ungefär 3 minuter.

 

Servera sedan direkt.

 

 

Den glutenfria nässelpastan är jättegod som en förrätt med kirskålspesto, olivolja och färskriven parmesan eller som en matigare huvudrätt med en enkel tomatsås till ihop med en god sallat och några skivor bröd.

 

 

 

Tips I

Se till att använda det avsmalnade vattnet du förvällde nässlorna i som gödselvatten åt dina grönsaker.

 

 

Tips II

Testa att tillsätta andra örter istället för brännässlor och hitta på så sätt din egen favoritpasta! Och hinner du inte fixa till örter går det såklart att göra den utan!

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin