Äggtoddy

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Äggtoddy

 

…och här pratar jag inte om en skum äggbaserad drink utan om världens enklaste efterrätt som barnen dessutom älskar! Vi gör den när vi har mycket ägg över (exempelvis på våren när värpandet kommit igång på riktigt) och den går att variera i nästan det oändliga. En personlig favorit är äggtoddy med en klick björnbärssylt. Men testa också med lakritspulver och hallonsylt – roligt och annorlunda!

Tänk på att doppa äggen i kokande vatten innan du knäcker dem – särskilt om du gör den på egna ägg. Salmonella-bakterierna sitter utanpå äggskalen och då efterrätten är rå, är det bra att för säkerhets skull döda eventuella bakterier innan du knäcker äggen.

 

 

Receptet räcker till 4-6 personer

 

 

 

Ingredienser

3 ägg

6 msk socker

 

 

 

 

Gör såhär

Doppa äggen i kokande vatten. Knäcka äggen i en skål och vispa dem ihop med sockret med en elvisp i ungefär 5 minuter till en ljus och luftigt smet. Tillsätt en eventuell torr smaksättare och vispa lite till. Lägg upp i portionsskålar och kyla tills serveringen.

 

 

Smaksättningsförslag

1 msk kakaopulver vispas in på slutet

1 tsk vaniljpulver vispas in på slutet

1 tsk lakritspulver vispas in i toddyn och 1 tsk hallonsylt blandas slarvigt in innan servering

1 tsk björnbärssylt blandad slarvigt in i smeten innan serveringen

1 msk rivit (ekologiskt!) citronskal rörs ner efter vispningen

Portionen toppas med 5 färska blåbär

½ tsk kanelpulver vispas in på slutet ihop med 1 msk rivit (ekologiskt!) apelsinskal

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin