Slakt för självhushåll

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling




Slakt för självhushåll



Söndag 10 november klockan 10-14 - FULLTECKNAD

Söndag 17 november klockan 10-14 - FULLTECKNAD



Detta är en kurs om slakt av mindre djur för självhushåll (höns, anka o kanin).

Kursen riktar sig till dig som redan djur, men har inte börjat slakta än.

Eller du kanske har slaktat, men vill ha lite mera stöd i processen?

Kursen riktar sig även till dig som funderar på att skaffa exempelvis höns, men som vill testa på att slakta innan.

 

Att hålla en liten grupp med höns som kan förse hushållet med ägg blir allt mera vanligt. Hönsen var de första djuren vi köpte till gården 2014.


Både dem och ankorna förser oss med ägg och gödsel och hjälper dessutom till mod skadedjuren. De är helt frigående på vår gård och där de går finns det inga mördarsniglar alls.


Och utöver att vara gulliga är kaninerna de djuren som mest effektivt omvandlar den svenska naturen till utmärkt kött. De är därmed de mest klimatneutrala djuren på vår gård.

Det är med andra ord inte alls konstigt att kanin är vanlig föda i kristider!

 

Men låter man djuren följa den naturliga instinkten att få ungar blir det snabbt för många handjur i grupperna. I genomsnitt 60% av kycklingarna blir tuppar och har man kvar dem till könsmogen ålder blir det snabbt tuppslagsmål och våldtäkt av hönorna till följd.

 

Under ledning av trädgårdsmästare Tina Melkersson (självförsörjande ekobonde och tidigare odlingsinspiratör på P4 Halland) pratar vi om lagarna kring slakt här i Sverige och tittar på olika redskap. Sedan slaktar vi höns, ankor och kaniner. Vi plockar och flår samt tar ur djuren. Vi går igenom kötthanteringen, tittar på djurens olika köttdetaljer samt inälvorna och pratar om hur delarna med fördel kan tillagas.

Läs mera om Tina Melkersson här.

 

Kursen handlar om att ta ansvar för det egna köttätande och vara med på köttets hela väg fram till bordet. Genom att själv att föda upp djur och slakta av dem är du med att minska mängden av djur som innan döden upplever stressiga transporter och slaktas av främmande människor. Samtidigt får du full koll på hur djuren har haft det i både livet och vid slakten.

 

Vi slaktar utomhus men under tak. Ha därför på dig varma, oömma kläder, bra skor/ stövlar och eventuellt ett förkläde och handskar. Fika finns på plats, men ta med dig en (kall) lunch.



Priset inklusive fika är 495 kr. per person.

Kursen förfaktureras och betalningen är bindande.

Ta med en egen matsäck.



Begränsat antal platser, så först till kvarn gäller!



Anmälan görs via e-post: tina@genevadnygard.se eller genom att fylla i kontaktformuläret nedan.

Kom ihåg att ange vilket datum du vill gå kursen.


Om du är interesserad av en kurs utan fastlagt datum, skicka mig ett mail ändå, så kommer du på väntelistan.



Du kan läsa mera om varför slakten är en nödvändig del av den småskaliga djurhållningen i blogginlägget

”Den nödvändiga slakten”.

 
 
 
 
 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering