Johannesörtolja (hudvård)

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Johannesörtolja (hudvård)


Johannesörtolja har genom tiderna också kallats ”gnidarolja” då den lindrar led- och muskelsmärtor. Oljan är dessutom bra som hudvård och vid brännskador då den är läkande och antiinflammatorisk. Det är busenkelt att göra den och den håller i flera år när du väl har gjort den. Oljan luktar inte jättebra (som typ morotens gröna nacke tycker jag), men det får man stå ut med, med tanke på hur pas bra den är!



OBSERVERA: johannesört kan öka känsligheten för solen och kan ge hudskador. Använd den därför inte utvärtes innan du ska vistas utomhus utan istället när du har kommit in för dagen. 



TÄNK ÄVEN PÅ att johannesört kan påverka upptagningen av andra mediciner.

Rådgör därför med din läkare innan du börjar använda johannesört dagligen.





Ingredienser

Johannesörtblommor

Kallpressat (ekologisk) olja





Gör såhär

Skörda johannesörtblommorna när de är som finast. Viktigt är att skörda dem efter att daggen har dunstat av. Lägg blommorna i en glasburk och fyll på med olja tills blommorna täcks. Du kan använda en olja som funkar bra för din hud. Själv använder jag svensk ekologisk rapsolja för att gynna de svenska bönderna och samtidigt minska transporten av varorna.


Sätt ett lock på burken och ställ den helst i ett östligt fönster då får den lagom mycket sol på sig utan att oljan börjar härskna av värmen. 


Pressa ner blommorna under ytan varje dag annars börjar de ruttna.


Efter ungefär 3 veckor har oljan tagit till sig johannesörtblommornas aktiva ämnen och blivit vackert rubinröd. Sila nu bort blommorna och förvara oljan mörkt, då håller den i några år.



Det finns olika sorter johannesört här i Sverige. De kan användas allihop, men den som kallas äkta johannesört innehåller flest verksamma ämnen. Du känner enklast igen äkta johannesört på att den (som det vetenskapliga namnet perforatum antyder) har perforerade blad vilket syns om man tittar på dem i motljus.



TÄNK PÅ att johannesört kan påverka upptagningen av andra mediciner.

Rådgör därför med din läkare innan du börjar använda johannesört dagligen.


TÄNK ÄVEN PÅ att johannesörten kan öka känsligheten för solen och därför ge hudskador. Använd den därför inte utvärtes innan du ska vistas utomhus utan istället när du har kommit in för dagen. 



Jag använder därför bara  johannesörtoljan på kvällen innan jag går och lägger mig.




Innan du plockar: Johannesörten är en flerårig ört som kommer finnas på samma plats år efter år, men det är ändå bra att bara skörda måttligt så du inte tröttat ut den. Lämna även kvar hälften av blommorna till de pollinerande insekterna.

Sedan finns det kanske andra som också vill skörda av den? 



Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fermenterad mjölkört (te)


Fläderkapris


Fläderchampagne


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelchips


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 

Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se