Fläderchampagne

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Fläderchampagne m rabarber

Att göra egen alkoholhaltig dryck är inte så svårt som det kan låta. Det tar ungefär 2 månader innan du får smaka din dryck, men i gengäld kostar det nästan ingenting och till skillnad från köpta alkoholhaltiga drycker vet du exakt vad denna ”champagne” innehåller!


När flädern blommar ser jag till att göra en champagne-liknande dryck som smakar sommar.

Det viktigaste är att se till att alla redskap är helt rena – annars får vildjäst utrymme att växa till sig och smaken kan bli unken.


Jag använder helst svenska råvaror och hämtar syran i drycken från rabarbern eftersom den är fin samtidigt som flädern. Den ger dessutom en bra syrlighet och passar perfekt till champagne!

I detta recept fungerar äppelcidervinägern som jäst så uteslut inte den!

Och det är sockret som ”champagnen” omsätter till alkohol, så när drycken är klar är inte söt. Den har istället en sträv rabarberton samtidigt som att flädern ger en lätt blommig känsla.


Vill du ha en delikat, lätt kolsyrat dryck tillsätter du 1 tsk socker i flaskan när du tappar upp ”champagnen” på flaskor.


VIKTIGT INNAN DU SKÖRDAR!

Det finns 3 sorters fläder i Sverige varav 2 är giftiga (sommarfläder och druvfläder).

Skörda därför alltid bara från en minst 2 meter hög buske med barkbetäckt stam som dessutom har en platt blomställning.

Och är du det minsta osäker bör du alltid i en flora innan skördar från naturens skafferi!






Ingredienser

30 stora klasar fläderblommar

600 g rabarber

3 msk ekologisk äppelcidervinäger

4,5 liter kallt vatten

800 g socker

 

Vid upptappning:

1 tsk socker (4 g) till ½-litersflaskor

2 tsk (8 g) till 1-litersflaskor





Gör såhär


Häll upp vatten och socker i en stor rostfri gryta eller skål och rör om tills sockret löst upp sig.

Skaka av insekterna från fläderblommorna. Skölja rabarbern och skär den i små bitar. Lägg fläderblommor, rabarber ner i grytan och tillsätt äppelcidervinägern.

Låt stå i rumstemperatur i 4-7 dygn under lock. Rör om i grytan 2-3 gånger dagligen.

 

När grytan bubblar lätt när du rör i den och luktar vin, silar du bort blommor och rabarber och häller saften på en damejeanne som förses med ett jäsrör. Jäsröret är viktigt eftersom det låter drycken jäsa utan att förorenas av andra luftburna jästsvampar.


Låt champagnen jäsa vid rumstempertur i damejeannen i 3-4 veckor tills den har klarnat. Tappa upp på steriliserade flaskor och tillsätt 1 tesked socker (4 g) till ½-liters flaskor efter omtappningen (anpassa sockermängden efter flaskstorleken). Tappa om försiktigt – gärna med en hävert – då slipper du att få med bottensatsen i flaskorna.


Förvaras svalt (10-15 grader) i 3-4 veckor innan första provsmakning.



Fläderchampagnen håller nästan hur länge som helst i oöppnade flaskor.




VIKTIGT innan du skördar: TÄNK på att bara skörda från äkta fläder (Sambucus nigra) då de andra flädersorterna är giftiga (kolla i en flora!).




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 

Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se