Krusbärsvin

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Krusbärsvin

Att göra egen alkoholhaltig dryck är inte så svårt som det kan låta. Det tar 2-3 månader innan du får smaka din dryck, men i gengäld kostar det nästan ingenting och till skillnad från köpta alkoholhaltiga drycker vet du exakt vad detta vin innehåller!


I år då jag har mycket krusbär ser jag till att använda 1 kg till vin.

Det viktigaste är att se till att alla redskap är helt rena – annars får vildjäst utrymme att växa till sig och smaken kan bli unken.


Krusbärsvin

Jag använder helst ekologiska svenska råvaror och i detta recept fungerar äppelcidervinägern som jäst så uteslut inte den!

Det är sockret som vinet omsätter till alkohol, så när drycken är klar är inte söt. Den kommer istället ha en sträv ton av bär.


OBSERVERA:Detta är ett obeprövat recept.

2019 är första gången jag försöker mig på att göra krusbärsvin, så receptet kanske alterneras efterhand. Du kan följa vinet tillblivelse på gårdens sida på Facebook eller Instagram (sök efter Genevad Nygård).





Ingredienser

1 kg krusbär

1 kg (ekologisk) socker

4,5 liter vatten

2 msk (äppelcider)vinäger

 






Gör såhär


Krossa de sköljda krusbären mot sidan på en stor rostfri gryta med en stor slev. Tillsätt socker och vatten och rör tills sockret har löst sig. Häll ner vinägern och rör om. Låt stå i rumstemperatur i 4-7 dagar under lock.

Rör om i grytan 2-3 gånger dagligen.

 

När grytan bubblar lätt när du rör i den och luktar vin, silar du bort bären och häller saften på en damejeanne som förses med ett jäsrör. Jäsröret är viktigt eftersom det låter drycken jäsa utan att förorenas av andra luftburna jästsvampar.


Låt vinet jäsa vid rumstempertur i damejeannen i 3-6 veckor tills den har klarnat och tappa sedan upp på steriliserade flaskor. Tappa om försiktigt – gärna med en hävert – då slipper du att få med bottensatsen i flaskorna.


Förvaras svalt (10-15 grader) i 3-4 veckor innan första provsmakning.



Krusbärsvinet håller nästan hur länge som helst i oöppnade flaskor.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fermenterad mjölkört (te)


Fläderblomsaft


Fläderchampagne


Fläderkapris


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelchips


Nässelfrön, så skördar du


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept hittar du många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering