Leverpastej

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Leverpastej

(naturligt gluten- o mjölkfri)


Det är inte mycket som slår en nygräddad leverpastej! I Danmark är det väldigt vanligt att på jullunchen servera ljummen leverpastej på rågbröd, så testa gärna den nybakade pastejen på glutenfria dansken, det är väldigt gott!

Och utöver att vara gott är leverpastej faktiskt väldigt nyttigt. Den innehåller mycket järn men även mycket vitamin A som behövs för att huden, synen och slemhinnorna ska fungera bra. 

Har du inte grislever går det utmärkt att använda lever och kött från andra djur. 


Ska du inte använda pastejen direkt är det bäst om du fryser in den rå och gräddar den när den ska ätas. Sardellfiléerna ger din pastej en extra nyans, så testa att ha med dem även om du är skeptisk. Sardellerna kan även bytas ut mot hemgjort fläderkapris – det ger en mycket god och blommig ton till pastejen!

 



Ingredienser


300 g grislever

100 g späck eller fett

100 g fläskkött

3 sardellfiléer (alternativt 3 msk fläderkapris)

1 finriven lök

2 ägg

2 msk potatismjöl

1 tsk salt

¼ tsk malt peppar

½-1 dl buljong






Gör såhär

Kör lever, späck, griskött och sardellfiléerna igenom en köttkvarn (använder du fläderkapris kan de mixas ihop med löken och lite buljong eller vatten). Rör in lök, ägg, potatismjöl, salt och peppar i köttet med en elvisp och slutligen den rumstempererade bul­jongen lite i taget tills du får en grötig konsistens.

Fördela pastejsmeten i smorda ugnsformar.

 

Häll upp någon cm vatten i en ugnsfast form, placera leverpastejen i vattenbadet och grädda vid 200 grader i 35-60 minuter beroende på formarnas storlek. Leverpastejen ska ha en innertemperatur på 85 grader. 



Leverpastejen, som är naturligt glutenfri och mjölkfri, är helt fantastisk god på nygräddat glutenfria dansken.



Tips: Du kan göra en julvariant av denna leverpastej genom att tillsätta smeten 1 tsk rönnbärs­gelé och 1 tsk malda nejlikor ihop med de andra kryddorna.

Leverpastej (naturligt gluten- o mjölkfri)
Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se