Nässelrisotto

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Nässelrisotto

I vårt försök på att bli så självhushållande som möjligt och stödja grödor som framställs här i Sverige är jag egentligen ingen stor fan av just ris. Men några gånger om året unnar jag mig att göra risotto på ekologiskt arborio-ris som odlas i norra Italien och lugnar mig med att riset inte har rest hit från andra sidan klotet, utan faktiskt kommer från Europa… I denna risotto gifter sig nässlorna på ett underbart sätt med buljongen, purjolöken och osten och den går såklart att göra när som helst på året om du har sett till att spara lite nässlor i landen eller frysen!

 

 

 

Som huvudrätt räcker receptet till 4 personer eller till 6 personer som förrätt.

 

 

Ingredienser

 

150 g nässelskott och blad

 

4 msk olja

500 g risottoris

2 klyftor hackat vitlök

1 skivat purjolök

1 dl torr äppelcider/ vitt vin

1 msk torkat rosmarin

1 l varm kyckling- eller grönsaksbuljong

 

½ dl olivolja

100 g färskriven torr ost

 

Salt och peppar

 

 

 

 

Gör såhär

 

Skölj nässlorna grundligt och förväll dem sedan genom att sänka ner dem i kokande vatten i 2 minuter. Skölj nässlorna snabbt i kallt vatten så kokprocessen stannar av. Pressa sedan ut vattnet ur nässlorna och hacka dem fint. Lägg nässlorna åt sidan och börja med risotton.

 

Värm upp oljan i en gryta. Häll i risottoriset och låt det sjuda vid mellanhög värme i 5 minuter under ständig omrörning tills riskornen blivit lätt genomskinliga.

Lägg hackat vitlök och purjolök i grytan och steka ihop med riset i någon minut. Akta så vitlöken inte bränns vid! Ha i rosmarin och äppelcider och efter någon minut häller du i ungefär 2 dl av den varma buljongen.

Nu är det viktigt att röra ganska ofta. Sänk eventuellt värmen lite så riset bara småkokar. När riset har sugit upp buljongen häller du i 2 dl till och fortsätter så tills all buljong har används. Ha i de hackade nässlorna ihop med sista omgån¬gen buljong. Testa om riset har bra tuggmotstånd. Känns de för hårda kan du ha i en klunk kokande vatten.

 

Ta av grytan från värmen och rör ner olivoljan och den rivna osten.

 

Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

Nässelrisotton, som är glutenfri, är krämig och god ihop med en enkel grön sallad och några skivor färskgräddad baguettes.

 

 

 

 

Tips II Se till att använda det avsmalnade vattnet du förvällde nässlorna i som gödselvatten åt dina grönsaker.

 

 

Tips II Brände du dig på nässlorna? Leta då upp några grobladsblad (Plantago major), gnugga grobladen mellan fingrarna tills de känns lite blöta och gnida sedan det brända stället med grobladen. Groblad är nämligen naturens helt egen sårläkande medicinalväxt, som till och med kan användas som plåster!

 

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin