Nässelrisotto

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Nässelrisotto

I vårt försök på att bli så självhushållande som möjligt och stödja grödor som framställs här i Sverige är jag egentligen ingen stor fan av just ris. Men några gånger om året unnar jag mig att göra risotto på ekologiskt arborio-ris som odlas i norra Italien och lugnar mig med att riset inte har rest hit från andra sidan klotet, utan faktiskt kommer från Europa… I denna risotto gifter sig nässlorna på ett underbart sätt med buljongen, purjolöken och osten och den går såklart att göra när som helst på året om du har sett till att spara lite nässlor i landen eller frysen!




Som huvudrätt räcker receptet till 4 personer eller till 6 personer som förrätt.



Ingredienser


150 g nässelskott och blad


4 msk olja

500 g risottoris

2 klyftor hackat vitlök

1 skivat purjolök

1 dl torr äppelcider/ vitt vin

1 msk torkat rosmarin

1 l varm kyckling- eller grönsaksbuljong


½ dl olivolja

100 g färskriven torr ost


Salt och peppar





Gör såhär


Skölj nässlorna grundligt och förväll dem sedan genom att sänka ner dem i kokande vatten i 2 minuter. Skölj nässlorna snabbt i kallt vatten så kokprocessen stannar av. Pressa sedan ut vattnet ur nässlorna och hacka dem fint. Lägg nässlorna åt sidan och börja med risotton.


Värm upp oljan i en gryta. Häll i risottoriset och låt det sjuda vid mellanhög värme i 5 minuter under ständig omrörning tills riskornen blivit lätt genomskinliga.

Lägg hackat vitlök och purjolök i grytan och steka ihop med riset i någon minut. Akta så vitlöken inte bränns vid! Ha i rosmarin och äppelcider och efter någon minut häller du i ungefär 2 dl av den varma buljongen.

Nu är det viktigt att röra ganska ofta. Sänk eventuellt värmen lite så riset bara småkokar. När riset har sugit upp buljongen häller du i 2 dl till och fortsätter så tills all buljong har används. Ha i de hackade nässlorna ihop med sista omgån¬gen buljong. Testa om riset har bra tuggmotstånd. Känns de för hårda kan du ha i en klunk kokande vatten.


Ta av grytan från värmen och rör ner olivoljan och den rivna osten.


Smaka av med salt och peppar.




Nässelrisotton, som är glutenfri, är krämig och god ihop med en enkel grön sallad och några skivor färskgräddad baguettes.





Tips II Se till att använda det avsmalnade vattnet du förvällde nässlorna i som gödselvatten åt dina grönsaker.



Tips II Brände du dig på nässlorna? Leta då upp några grobladsblad (Plantago major), gnugga grobladen mellan fingrarna tills de känns lite blöta och gnida sedan det brända stället med grobladen. Groblad är nämligen naturens helt egen sårläkande medicinalväxt, som till och med kan användas som plåster!





Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 

Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se