Stekt kirskål med fetaost

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Stekt kirskål med fetaost

Kirskålen (Aegopodium podagraria) anses av många vara ett fruktat ogräs, men kirskålen är inte bara vitamin- och proteinrik – den sköter dessutom sig själv och är en av de första växterna vi kan skörda på våren. Kirskålen är jätteduktig på att föröka sig och jag har insett att vi nog aldrig blir av med den här på Genevad Nygård.


Istället för att förklara krig mot den har jag slutat vara helt så irriterad på den och tillämpar istället talesättet:

If you can't beat it: eat it!


Stekt kirskål är jättegott tillbehör till exempelvis omeletten, till pasta eller till en fisk/ köttbit.


Receptet nedan räcker hos oss till 4 personer.





Ingredienser

200 g. späda kirskålsblad (minst)

Olivolja att steka i

1-2 klyftor vitlök

En skvätt citronsaft

Salt & peppar

Fetaost





Gör såhär

Skölja kirskålen grundligt och lät vattnet rinna av ordentligt.

Stek kirskålen i olivolja i en varm stekpanna med höga kanter.

Tänk på att det kan stänka om kirskålen fortfarande är blöt när den kommer i pannan.


Kirskålen sjunker ihop när den steks, men om du inte får plats med all kirskål samtidigt kan du steka den över flera omgånger.


Pressa ner vitlöken efter någon minut och steka någon minut till.

Häll i en skvätt citronsaft (alternativt lite vitt vin).

Salta och peppra efter behov.


Lägg över den stekta kirskålen i ett serveringsfat och blanda i fetaosten.



Stekt kirskål med fetaost är naturligt glutenfritt och kan göras komjölksfritt om du ser till att fetaosten enbart är gjort på får- eller getmjölk. Denna ljumma sallad är ett jättegott tillbehör till exempelvis omeletten, till pasta eller till en fisk/ köttbit.



Tips: Om du inte hittar tillräckligt med kirskål kan du dryga ut med exempelvis svinmålla, spenat, mangold eller rödbetsblast.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Kirskål

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

Söndag 28 juli 10:00-13:00




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

Söndag 17 november 10:00-14:00




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recepten

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering