Majonnäs

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Majonnäs

Varför är majonnäsen så gul, mamma?

Därför att den är gjort på riktiga ägg, mitt barn!

 

Våra helt frigående Hedemorahöns levererar ägg med EXTREMT gul gula, vilket sannolikt beror på att de äter precis all den grönska de själva vill – för här får de INTE paprika i maten för att färga gulan extra gul, som det ofta är tillfället hos industrihöns.

 

Jag hoppas att kunna börja sälja ägg 2015, men håll utkik under fliken Gårdsbutiken lite längre fram.

 

Receptet nedan ger en ganska stor portion, varav jag ofta använder en del till aioli också.

 

 

 

Ingredienser:

4 äggulor

1,5 tsk dijonsenap

3 tsk vitvinsvinäger

4 dl rapsolja

 

Eventuellt lite salt

 

 

 

Gör såhär:

Se till att ingredienserna har samma temperatur.

Tvätta äggen noga och doppa dem eventuellt snabbt i kokande vatten (salmonellabakterien sitter utanpå skalet, varför det är extra viktigt att vara noga med hygienen när man använder råa ägg).

 

Dela vitan från gulan.

Blanda gulor, senap och vitvinsvinäger.

Tillsätt rapsoljan i SMÅ mängder åt gången och använd gärna en elvisp att röra med.

 

 

Majonnäsen, som är naturligt gluten- och mjölkfri, håller i några veckor i kylskåpet, men var noga med att inte ha den framme i onödan.

 

 

Tips: Gör en underbar aioli av majonnäsen eller smaksätt den med örter – och se dessutom till att använda vitorna till hemgjorda maränger = mums!

 

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin