Skörda nässelfrön

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Skörda nässelfrön


Nässelfröna är den nyttigaste delen av nässlan. De innehåller allt det goda från nässlan: vitamin A och C, järn, kalcium, kalium och magnesium. Därutöver innehåller fröna viktiga aminosyror och vitamin E som är extra bra för huden och hjärnan.



Nässelfrön

OBSERVERA att nässelfröna också innehåller ett östrogenliknande ämne så ät dem inte om du ska undvika östrogen.

I gengäld kan fröna lindra klimakteriebesvär hos kvinnor på grund av fytoöstrogenet




1) VILKA: Innan du skördar är det bra att kolla lite på nässlorna. Plantan är nämligen en tvåbyggare och han- och honblommorna sitter på två olika plantor. Det är bara honplantans blommor som bildar frön (egentligen är det små nötter) och det är därför dessa du vil skörda. På bilden ser du honplantans uppsvällda, tunga frön till vänster (de hänger av tyngden) och hanplantans ljusare, lättare blommor till höger (de står mera rakt ut).



2) SKÖRDA: Honplantans frön (nötterna) kan skördas från det att de är gröna och fram tills de är mera mogna. Bäst är att låta dem mogna lite, men ju längre de sitter kvar på nässlan, ju större är risken att de faller till marken eller äts upp av fåglarna (eller hönsen). Oftast bildas fröna under juli/ augusti, men exakt när du kan skörda beror på dina omständigheter.



3) TORKA: Om inte fröna ska ätas direkt kan de med fördel torkas. I så fall är det viktigt att skörda i torrt väder annars kan de börja mögla. Det absolut enklaste sättet att torka dem på är att klippa av nässlorna och ställa dem uppochner i en papperspåse som fångar upp fröna när de ramlar av. Men du kan också repa av dem från nässlan och lägga dem på en tidning. Om du (som jag) skördar mycket nässlor blir du immun mot deras brännhår, annars går det bra att använda handskar så du inte bränner dig. Torka fröna MÖRKT, LUFTIGT och VARMT i upp till 2 veckor - men se upp - mössen älskar de näringsrika fröna.

Jag hänger helt enkelt upp papperspåsarna på vinden under vårt plåttak. Där är det lagom varmt, luftigt och mörkt.



4) FÖRVARING: Förvara de torkade fröna i lufttäta burkar på ett mörkt och lite svalare ställa.



5) ANVÄNDNING: Nässelfröna är ganska neutrala i smaken, men mycket näringsrika och kallas därför ibland Nordens ginseng. De kan användas i bröd, dressingar, smoothies, i müslin eller helt enkelt strösslas över yoghurten/ gröten eller den färdiga maten.


På vår gård är de en viktig ingrediens i glutenfria dansken (ett rågbrödsliknande glutenfritt bröd vi äter varje dag) och har jag mycket frön blir de en vitaminboost i den naturligt glutenfria pastan.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fermenterad mjölkört (te)


Fläderblomsaft


Fläderchampagne


Fläderkapris


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelchips


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept hittar du många flera inspirerande recept!



Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering