Bärcurd m fläderblommor

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Bärcurd m fläderblommor

Här har du en nordisk variant av den klassiska lemoncurden, som är absolut lika god (om inte bättre) än den med citron. Och trots att det senare åren har blivit populärt att odla citrusträd, är det nog lättare för de flesta här i Sverige att få tag på egenskördade vin- och krusbär samt fläderblommor än just citroner. Fläderblommorna ger bärcurden en god och mustig lite vuxen smak, men de kan såklart skippas om du föredrar en renare bärsmak.


För att få till den typiska curdsmaken bör du använda ganska sura bär. Jag gör den oftast på vinbär eller krusbär. På bilden ser du curd av vita vinbär, röda vinbär (den rosa) och svarta vinbär (den mörkröda).


Receptet ger ett stort honungsglas med curd.



Ingredienser

5 dl krusbär (ungefär 300 g)

¼ - ½ dl vatten

1,5-2 dl socker

Blommor från 2-4 fläderklasar (frivilligt)

2 hela ägg (alternativt 4 äggulor)

75 g smör/ margarin




 

Gör såhär

Rensa och skölj bären. Koka dem sedan i så lite vatten som möjligt i 5-10 minuter tills de spricker.


Ta bären av värmen, tillsätt fläderblommor (inga stjälkar!) och socker och rör tills sockret löst upp sig. Mixa till en slät puré. Pressa sedan purén genom en sil ner i en skål för att få bort kärnorna.


Rör ner äggen i smeten och häll tillbaka den i grytan. Sätt kastrullen tillbaka på spisen på medel värme. Rör konstant tills curden tjocknar och första kok-bublan syns. Stäng av värmen och rör ner smöret i mindre bitar.


Häll upp curden i varma, steriliserade glas och förslut direkt.




Bärcurden m fläderblommor förvaras i kylskåpet och håller i ungefär 1 månad.





Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering