Bärcurd m fläderblommor

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Bärcurd m fläderblommor

Här har du en nordisk variant av den klassiska lemoncurden, som är absolut lika god (om inte bättre) som den med citron. Och trots att det senare åren har blivit populärt att odla citrusträd, är det nog lättare för de flesta här i Sverige att få tag på egenskördade vin- och krusbär samt fläderblommor än just citroner. Fläderblommorna ger bärcurden en god och mustig lite vuxen smak, men de kan såklart skippas om du föredrar en renare bärsmak.

 

För att få till den typiska curdsmaken bör du använda ganska sura bär. Jag gör den oftast på vinbär eller krusbär. På bilden ser du curd av vita vinbär, röda vinbär (den rosa) och svarta vinbär (den mörkröda).

 

Receptet ger ett stort honungsglas med curd.

 

 

Ingredienser

5 dl krusbär (ungefär 300 g)

¼ - ½ dl vatten

1,5-2 dl socker

Blommor från 2-4 fläderklasar (frivilligt)

2 hela ägg (alternativt 4 äggulor)

75 g smör/ margarin

 

 

 

Gör såhär

Rensa och skölj bären. Koka dem sedan i så lite vatten som möjligt i 5-10 minuter tills de spricker.

 

Ta bären av värmen, tillsätt fläderblommor (inga stjälkar!) och socker och rör tills sockret löst upp sig. Mixa till en slät puré. Pressa sedan purén genom en sil ner i en skål för att få bort kärnorna.

 

Rör ner äggen i smeten och häll tillbaka den i grytan. Sätt kastrullen tillbaka på spisen på medel värme. Rör konstant tills curden tjocknar och första kok-bublan syns. Stäng av värmen och rör ner smöret i mindre bitar.

 

Häll upp curden i varma, steriliserade glas och förslut direkt.

 

 

 

Bärcurden m fläderblommor förvaras i kylskåpet och håller i ungefär 1 månad.

 

 

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin