Rödbetor i ugn

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Rödbetor i ugn

Nästan inget slår nyskördade rödbetor – och i detta recept är det inte nödvändigt att skala rödbetorna om de faktiskt är nyskördade – som de alltid är det i vår gårdsbutik. Har du dessutom turen att få tag på de ekologiska rödbetorna med blasten kvar, se då till att ta vara på den exempelvis genom att servera en ljummen sallad gjort på stekt rödbetsblast.


Hos oss räcker receptet till 4 vuxna.




Ingredienser:

4-5 rödbetor i tärningar

¾ tsk. salt

50 g. smör/ margarin i tärningar


Hackat citronmeliss

Eventuellt en skvätt balsamvinäger eller citronsaft




Gör såhär:

Skär av toppen och eventuella rötter.

Om betorna är nyskördade behövs de inte skalas, men annars skala och tärna dem.

Lägg i ett ugnsfast fat och strö över salt.

Lägg vid det tärnade smöret/ margarinet.


Rosta dem i ugnen vid 175 grader i 45 minuter till 1 timme - rör om några gånger.


Precis innan serveringen strös den hackade citronmelissen över (och eventuellt en skvätt balsamvinäger eller citronsaft).



Ugnsrostade rödbetor är jättegott tillbehör till exempelvis stekt fisk eller köttbullar.


Rätten är naturligt glutenfri och kan göras mjölkfri om man använder margarin istället för smör.



Tips: Har du ingen citronmeliss hemma – använd då istället en annan färsk ört som passar bra till maten du gör.



Tips 2: Ta till vara på hela råvaran genom att servera en ljummen sallad gjort på stekt rödbetsblast.



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

Söndag 28 juli 10:00-13:00




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

Söndag 17 november 10:00-14:00




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering