Rödbetor i ugn

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Rödbetor i ugn

Nästan inget slår nyskördade rödbetor – och i detta recept är det inte nödvändigt att skala rödbetorna om de faktiskt är nyskördade – som de alltid är det i vår gårdsbutik. Har du dessutom turen att få tag på de ekologiska rödbetorna med blasten kvar, se då till att ta vara på den exempelvis genom att servera en ljummen sallad gjort på stekt rödbetsblast.

 

Hos oss räcker receptet till 4 vuxna.

 

 

 

Ingredienser:

4-5 rödbetor i tärningar

¾ tsk. salt

50 g. smör/ margarin i tärningar

 

Hackat citronmeliss

Eventuellt en skvätt balsamvinäger eller citronsaft

 

 

 

Gör såhär:

Skär av toppen och eventuella rötter.

Om betorna är nyskördade behövs de inte skalas, men annars skala och tärna dem.

Lägg i ett ugnsfast fat och strö över salt.

Lägg vid det tärnade smöret/ margarinet.

 

Rosta dem i ugnen vid 175 grader i 45 minuter till 1 timme - rör om några gånger.

 

Precis innan serveringen strös den hackade citronmelissen över (och eventuellt en skvätt balsamvinäger eller citronsaft).

 

 

Ugnsrostade rödbetor är jättegott tillbehör till exempelvis stekt fisk eller köttbullar.

 

Rätten är naturligt glutenfri och kan göras mjölkfri om man använder margarin istället för smör.

 

 

Tips: Har du ingen citronmeliss hemma – använd då istället en annan färsk ört som passar bra till maten du gör.

 

 

Tips 2: Ta till vara på hela råvaran genom att servera en ljummen sallad gjort på stekt rödbetsblast.

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin