Stekt rödbetsblast

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Stekt rödbetsblast

Om du har turen att få köpa så färska rödbetor (eller gul-/polkabetor) att de har kvar blasten – eller för den delen odlar betorna själv – se då till att äta upp blasten också! Den är inte bara nyttig; den är dessutom god! Hos oss äter vi den mest stekt, gärna med vitlök och citron och om man vill lyxa till det: med lite fetaost (eventuellt gjort på får-/getost).


Fast se till att bara använda blast från ekologiskt odlade rödbetor, så ni inte får i er bekämpningsmedel.

Tänk också på att rödbetsblast innehåller nitrater, varför den inte ska ges till barn under 1 år.

Under fliken Gårdsbutik ser du om vi säljer rödbetor just nu här på Genevad Nygård.


Receptet nedan räcker till 2-4 vuxna beroende på om den serveras som tillbehör eller som huvudingrediens.





Ingredienser:


Blast utan stjälkar från 3-4 rödbetor

1-2 klyftor vitlök

Saft från ½ citron

Olja att steka i

Salt





Gör såhär:

Skölja blasten grundligt och hacka den (bara bladen, inte stjälkarna).

Steka den hackade blasten i olja (eller smör) i några minuter.

Tillsätt vitlök och fräsa någon minut till.

Pressa över citronsaften precis innan du tar stekpannan av värmen.


Salta efter behag.




Den stekta rödbetsblasten, som är naturligt gluten- och mjölkfri, är jättegod som en varm/ljummen sallad till nästan vad som helst. Den kan också tillsättas exempelvis nötter och parmesan eller fetaost (eventuellt gjort på får-/ getost) och serveras som pastasås.




Tips I: Den mildare morotsblasten eller exempelvis svinmålla (igen utan stjälkarna) är bra att dryga ut rödbetsblasten med om man vill ha en lite lenare smak och få en större portion. Se dock till att blasten är från ekologiskt odlade grönsaker eller att svinmållan plockas i ett rent område!



Tips II: På vintern, när det inte finns mycket grönska kvar ute i landen, groddar vi ny blast i samband med att vi äter upp rödbetorna – se ”receptetet” här.



Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se