Stekt rödbetsblast

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Stekt rödbetsblast

Om du har turen att få köpa så färska rödbetor (eller gul-/polkabetor) att de har kvar blasten – eller för den delen odlar betorna själv – se då till att äta upp blasten också! Den är inte bara nyttig; den är dessutom god! Hos oss äter vi den mest stekt, gärna med vitlök och citron och om man vill lyxa till det: med lite fetaost (eventuellt gjort på får-/getost).

 

Fast se till att bara använda blast från ekologiskt odlade rödbetor, så ni inte får i er bekämpningsmedel.

Tänk också på att rödbetsblast innehåller nitrater, varför den inte ska ges till barn under 1 år.

Under fliken Gårdsbutik ser du om vi säljer rödbetor just nu här på Genevad Nygård.

 

Receptet nedan räcker till 2-4 vuxna beroende på om den serveras som tillbehör eller som huvudingrediens.

 

 

 

 

Ingredienser:

 

Blast utan stjälkar från 3-4 rödbetor

1-2 klyftor vitlök

Saft från ½ citron

Olja att steka i

Salt

 

 

 

 

Gör såhär:

Skölja blasten grundligt och hacka den (bara bladen, inte stjälkarna).

Steka den hackade blasten i olja (eller smör) i några minuter.

Tillsätt vitlök och fräsa någon minut till.

Pressa över citronsaften precis innan du tar stekpannan av värmen.

 

Salta efter behag.

 

 

 

Den stekta rödbetsblasten, som är naturligt gluten- och mjölkfri, är jättegod som en varm/ljummen sallad till nästan vad som helst. Den kan också tillsättas exempelvis nötter och parmesan eller fetaost (eventuellt gjort på får-/ getost) och serveras som pastasås.

 

 

 

Tips I: Den mildare morotsblasten eller exempelvis svinmålla (igen utan stjälkarna) är bra att dryga ut rödbetsblasten med om man vill ha en lite lenare smak och få en större portion. Se dock till att blasten är från ekologiskt odlade grönsaker eller att svinmållan plockas i ett rent område!

 

 

Tips II: På vintern, när det inte finns mycket grönska kvar ute i landen, groddar vi ny blast i samband med att vi äter upp rödbetorna – se ”receptetet” här.

 

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin