Björksirap

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Björksirap

På vårvintern (mars) innan löven spricker kan man tappa sav från björkarna (Betula). Enligt Wikipedia var det väldigt vanligt att tappa sav på 1700 och 1800-talet, där den var ett viktigt vitamintillskott – inte bara för människor utan också för boskapen. Björksaven har varit viktig i den svenska folkmedicinen och forskare har till och med påvisat att den kan motverka cancer.

 

På Genevad Nygård ser vi till att koka sirap på saven. Men kom ihåg att björksav inte ingår i allemansrätten – så se till att enbart tappa på egna björkar eller fråga markägaren innan du går igång. Savtappning tär dessutom på björkarna, så gör det inte för ofta och för mycket på björkar du vill ha kvar.

 

Då man kokar bort ungefär 99 % av vätskan behövs det ganska mycket sav för att få ganska lite sirap. 10 liter sav ger med andra ord runt 1 dl (deciliter!) sirap. Själv tycker jag därför inte det är lönt att koka sirap av små mängder sav.

 

 

 

 

Ingredienser

Björksav

 

 

 

 

 

 

Gör såhär

Enklaste sättet att tappa björksav är att i mars klippa av mindre grenar (typ fingertjocklek) och binda fast flaskor/ syltglas med ett snöre så de inte ramlar av. Ta inte av för stora grenar – då blir det svårare för björken att läka såret själv.

 

När du har samlat tillräckligt mycket sav är det bara att börja koka.

Kom ihåg att det behövs mycket sav för att få lite sirap, så det är

ingen idé att börja koka för små mängder. Förvara saven svalt

(kylskåp) fram till den ska kokas till sirap.

 

Jag kokar sirapen utomhus i en vedeldad kokgryta, men det går

såklart att göra inomhus – det blir en del ånga bara. Oavsett är

det viktigt att hålla koll på saven/ sirapen så att den inte bränns

eller för mycket vätska koks bort.

 

Björksirapen är klar när ungefär 99 % av vätskan har kokats bort.

Då täcks den kokande ytan av ett bubbligt skum.

Om du är osäker koka då hellre för kort tid än för länge så den

inte bränns. Koll läget på sirapen genom att låta den svalna

(den blir mer tjockflytande när den är sval). Om den har rätt

tjocklek i sval form, då är den klar. Annars kan du koka den lite till.

 

Det tar mig ungefär 8 timmar att koka ner 20 liter sav till ungefär 2 dl sirap.

 

 

 

Björksirapen, som är naturligt gluten- och mjölkfri, smakar nästan lite kryddigt. Den är underbart god ihop med bär till exempelvis pannkakorna!

 

 

Vissa anser att björksav kan hjälpa allergiker bygga upp ett skydd mot årets pollen innan säsongen kommer, men jag skulle ändå uppmana allergiker att vara försiktiga med produkter gjorda på björk.

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin