Fläderkapris

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Fläderkapris

Kapris på fläderbär är riktig goda med en lätt smak av fläderblommor. Vi äter dem gärna i en sallad eller till exempelvis stekt squash med fetaost – mmmm!

 

Skörda gärna de gröna fläderbären när nått av bären i klasen börjar skifta mot lila, då är de extra vackra. Men använd inte mogna bär, de kokar lätt sönder.

 

 

VIKTIGT INNAN DU SKÖRDAR!

Det finns 3 sorters fläder i Sverige varav 2 är giftiga (sommarfläder och druvfläder) – OCH bären från den icke-giftiga äkta fläder (Sambucus nigra) är faktiskt svagt giftiga också! Bären kan ge magknip och diarré samt orsaka kräkningar.

 

Dock neutraliseras giften hos vanlig fläder om bären koks i runt 15 minuter. Detta gäller INTE de andra flädersorterna så skörda bara bär om du är helt säker på vilken fläder du har! Och kolla gärna i en flora innan du ger dig ut och skördar!

 

 

 

 

Ingredienser

1 liter repade gröna fläderbär (ungefär 15 klasar)

5 dl matättika (alternativt 1 dl 12 %-ig ättiksprit och 4 dl vatten)

1,5 msk (äppelcider)vinäger

3 msk socker

½ msk salt

 

 

 

 

Gör såhär

 

DAG 1: Repa av fläderbären. Koka upp ingredienserna till laken, ta av grytan från värmen, lägg ner fläderbären och lägg på locket. Låt grytan stå i rumstemperatur till nästa dag.

 

DAG 2: Koka upp allting igen och låt småkoka vid låg värme i 15 minuter utan lock. Häll på små varma, steriliserade burkar som försluts direkt. När kaprisen har svalnat är de klara att förtära, men de är bäst om de får stå i minst 1 vecka. Förvaras svalt.

 

 

Fläderbärskaprisen är riktigt delikata i en sallad, till stekt fisk, över pastan eller till stekt squash med fetaost.

 

 

 

VIKTIGT innan du skördar: TÄNK på att bara skörda bären från äkta fläder (Sambucus nigra) då de andra flädersorterna är giftiga (kolla i en flora!). Se dessutom till att koka bären från den äkta flädern i 15 minuter så giftet i bären (sambunigrin) neutraliseras.

 

 

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin