Fläderkapris

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Fläderkapris

Kapris på fläderbär är riktig goda med en lätt smak av fläderblommor. Vi äter dem gärna i en sallad eller till exempelvis stekt squash med fetaost – mmmm!


Skörda gärna de gröna fläderbären när nått av bären i klasen börjar skifta mot lila, då är de extra vackra. Men använd inte mogna bär, de kokar lätt sönder.



VIKTIGT INNAN DU SKÖRDAR!

Det finns 3 sorters fläder i Sverige varav 2 är giftiga (sommarfläder och druvfläder) – OCH bären från den icke-giftiga äkta fläder (Sambucus nigra) är faktiskt svagt giftiga också! Bären kan ge magknip och diarré samt orsaka kräkningar.


Dock neutraliseras giften hos vanlig fläder om bären koks i runt 15-20 minuter. Detta gäller INTE de andra flädersorterna så skörda bara bär om du är helt säker på vilken fläder du har! Och kolla gärna i en flora innan du ger dig ut och skördar!





Ingredienser

1 liter repade gröna fläderbär (ungefär 15 klasar)

5 dl matättika (alternativt 1 dl 12 %-ig ättiksprit och 4 dl vatten)

1,5 msk (äppelcider)vinäger

3 msk socker

½ msk salt





Gör såhär


DAG 1: Repa av fläderbären. Koka upp ingredienserna till laken, ta av grytan från värmen, häll ner fläderbären och lägg på locket. Låt grytan stå i rumstemperatur till nästa dag.


DAG 2: Koka upp allting igen och låt småkoka vid låg värme i 15-20 minuter utan lock. Häll på små varma, steriliserade burkar som försluts direkt. När kaprisen har svalnat är de klara att förtära, men de är bäst om de får stå i minst 1 vecka. Förvaras svalt.

 



Fläderbärskaprisen är riktigt delikata i en sallad, till stekt fisk, över pastan eller till stekt squash med fetaost.




VIKTIGT innan du skördar: TÄNK på att bara skörda bären från äkta fläder (Sambucus nigra) då de andra flädersorterna är giftiga (kolla i en flora!). Se dessutom till att koka bären från den äkta flädern i minst 15 minuter så giftet i bären (sambunigrin) neutraliseras.






Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 

Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se