Vildjäst

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Vildjäst

 

Baka med hemgjord jäst! Jästsvamparna finns lite överallt omkring oss – så att göra egen jäst är inte svårt alls. Det vanliga är att göra den med torkat (ekologisk!!!) frukt – exempelvis aprikos, russin eller äpple. Och då jag ju strävar efter att vara självförsörjande använder jag egna äpplen från trädgården! Dessa behöver dessutom inte torkas först – det är bara att riva dem. Sedan bakar jag med hela äppeljästen (inklusive det rivna äpplet) vilket ger ett saftigt, fruktigt, surdegsliknande bröd (se: glutenfritt levainbröd).

 

 

 

Ingredienser:

 

1 rått rivet äpple (alternativt 100 g. torkat frukt)

75 g. honung

3 dl. ljummet vatten (1 dl. kokande, 2 dl. kallt)

 

 

 

 

 

Gör såhär:

 

Ta bort kärnhuset och riva äpplet. Blanda frukt,

honung och vatten i en ren glasburk med lock

tills honungen har löst upp sig.

 

 

Placera burken i rumstempertur och skaka den varje morgon och kväll i ungefär 5-7 dagar.

Se till att lossna på locket efter du har skakat.

 

När det bubblar lätt i burken, luktar av öl/ cider och det har bildats ett vitt skum om det rivna äpplet är den klar.

 

BAKA!

 

 

 

Av vildjästen bakar jag ett underbart glutenfritt levainbröd, som enligt min kära make "...smakar som VANLIGT surdegsbröd..." - vilket är ett VÄLDIGT positivt betyg på glutenfritt bröd!

 

Vildjästen är naturligt gluten- och mjölkfri.

 

 

 

Tips: Om du inte ska baka med äppeljästen direkt kan du spara den (alltså vätskan utan frukten) i upp till 2 månader i kylskåpet. Om du ska baka med vildjäst från kylskåpet är det bra att ställa den varmt några timmar så att jästkulturen vaknar till liv igen.

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin