Vildjäst

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Vildjäst


Baka med hemgjord jäst! Jästsvamparna finns lite överallt omkring oss – så att göra egen jäst är inte svårt alls. Det vanliga är att göra den med torkat (ekologisk!!!) frukt – exempelvis aprikos, russin eller äpple. Och då jag ju strävar efter att vara självförsörjande använder jag egna äpplen från trädgården! Dessa behöver dessutom inte torkas först –  det är bara att riva dem. Sedan bakar jag med hela äppeljästen (inklusive det rivna äpplet) vilket ger ett saftigt, fruktigt, surdegsliknande bröd (se: glutenfritt levainbröd). 




Ingredienser:


1 rått rivet äpple (alternativt 100 g. torkat frukt)

75 g. honung

3 dl. ljummet vatten (1 dl. kokande, 2 dl. kallt)






Gör såhär:


Ta bort kärnhuset och riva äpplet. Blanda frukt,

honung och vatten i en ren glasburk med lock

tills honungen har löst upp sig.



Placera burken i rumstempertur och skaka den varje morgon och kväll i ungefär 5-7 dagar.

Se till att lossna på locket efter du har skakat.


När det bubblar lätt i burken, luktar av öl/ cider och det har bildats ett vitt skum om det rivna äpplet är den klar.


BAKA!




Av vildjästen bakar jag ett underbart glutenfritt levainbröd, som enligt min kära make "...smakar som VANLIGT surdegsbröd..." - vilket är ett VÄLDIGT positivt betyg på glutenfritt bröd!


Vildjästen är naturligt gluten- och mjölkfri.




Tips: Om du inte ska baka med äppeljästen direkt kan du spara den (alltså vätskan utan frukten) i upp till 2 månader i kylskåpet. Om du ska baka med vildjäst från kylskåpet är det bra att ställa den varmt några timmar så att jästkulturen vaknar till liv igen.



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

Söndag 28 juli 10:00-13:00




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

Söndag 17 november 10:00-14:00




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering