Vildjäst

Vildjäst


Baka med hemgjord jäst! Jästsvamparna finns lite överallt omkring oss – så att göra egen jäst är inte svårt alls. Det vanliga är att göra den med torkat (ekologisk!!!) frukt – exempelvis aprikos, russin eller äpple. Och då jag ju strävar efter att vara självförsörjande använder jag egna äpplen eller päron från trädgården! Dessa behöver dessutom inte torkas först –  det är bara att riva dem. Sedan bakar jag med hela vildjästen (inklusive frukten) vilket ger ett saftigt, fruktigt, surdegsliknande bröd (se: glutenfritt levainbröd). 




Ingredienser


1 rått rivet äpple/ päron (alternativt 100 g. torkat frukt)

30-75 g honung (mindre vid söta frukter)

3 dl ljummet vatten (1 dl. kokande, 2 dl. kallt)






Gör såhär


Ta bort kärnhuset och riva äpplet. Blanda frukt,

honung och vatten i en ren glasburk med lock

tills honungen har löst upp sig.



Placera burken i rumstempertur och skaka den varje morgon och kväll i ungefär 5-7 dagar.

Se till att lossna på locket efter du har skakat.


När det bubblar lätt i burken, luktar av öl/ cider och det har bildats ett vitt skum om det rivna äpplet är den klar.


BAKA!



Av vildjästen bakar jag ett underbart glutenfritt levainbröd, som enligt min kära make "...smakar som VANLIGT surdegsbröd..." - vilket är ett VÄLDIGT positivt betyg på glutenfritt bröd!


Vildjästen är naturligt gluten- och mjölkfri.



OBSERVERA: Vildjästen kan variera i styrka allt efter omständigheterna för jäsningen. Men jästen brukar fungera fint till det glutenfria Levainbrödet (klicka på länken och se receptet). Men vill du använda jästen till ett annat bröd får du alltså testa dig fram för att se hur mycket vildjäst som behövs. 



Tips: Om du inte ska baka med äppeljästen direkt kan du spara den (alltså vätskan utan frukten) i upp till 2 månader i kylskåpet. Om du ska baka med vildjäst från kylskåpet är det bra att ställa den varmt några timmar så att jästkulturen vaknar till liv igen.


Vildjäst


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering