Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss
Som de flitiga bloggläsarna nog vid detta läge (årsskiftet 2014/2015) har klurat ut, är den (blivande) självhushållande husmodern här på Genevad Nygård (alltså jag: Tina) född och uppvuxen i Danmark. Och på nyår i Danmark är kransekagerne vid 12-slaget (midnatt) lika självklara som att titta på danske drottningens nyårstal klockan 18:00. De passar inte alls till champagne – men är jättegoda naturligt glutenfria mandelkakor, som kan ätas vid många andra tillfällen än på nyår.
I Danmark serveras de inte bara på nyårsafton, och när jag och (svenska) maken gifte oss i Köpenhamn 2006 insisterade han på att bröllopstårtan byttes ut mot det danska alternativet: ett gigantiskt kransekagehorn (alltså ringar av kransekage som ställs på varandra och bildar en pyramid). Kransekagerne jag bakar själv gör jag såklart på hemgjord marsipan.
Receptet ger 10-12 kransekager.
300-400 g. (= 1 sats hemgjord) marsipan
100 g. socker
50 g. äggvita
Rör ihop socker och äggvita, och lät det dra i 1 timme tills sockret har löst upp sig.
Massera in sockerlagen i marsipanen lite i taget (använd en gaffel).
Fyll ”degen” i en plastpåse (alternativt en spritspåse), klipp ett hål på ungefär 1,5-2 cm och sprita ut 10-12 kransekager (ungefär 7 cm långa) på en pappersklädd plåt.
Med lätt fuktade fingrar trycks kransekagerne trycks försiktigt en aning pyramidformade (tänk Toblerone = avlånga pyramider). Om de är för blöta för att formas kan de ”torka” i ungefär 1 timme först.
Grädda kransekagerne vid 200 grader i 8-10 minuter tills de har en gyllene ton. Lät dem svalna på plåten.