Kransekager

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering


Kransekager

Som de flitiga bloggläsarna nog vid detta läge (årsskiftet 2014/2015) har klurat ut, är den (blivande) självhushållande husmodern här på Genevad Nygård (alltså jag: Tina) född och uppvuxen i Danmark. Och på nyår i Danmark är kransekagerne vid 12-slaget (midnatt) lika självklara som att titta på danske drottningens nyårstal klockan 18:00. De passar inte alls till champagne – men är jättegoda naturligt glutenfria mandelkakor, som kan ätas vid många andra tillfällen än på nyår.


I Danmark serveras de inte bara på nyårsafton, och när jag och (svenska) maken gifte oss i Köpenhamn 2006 insisterade han på att bröllopstårtan byttes ut mot det danska alternativet: ett gigantiskt kransekagehorn (alltså ringar av kransekage som ställs på varandra och bildar en pyramid). Kransekagerne jag bakar själv gör jag såklart på hemgjord marsipan.


Receptet ger 10-12 kransekager.




Ingredienser:


300-400 g. (= 1 sats hemgjord) marsipan

100 g. socker

50 g. äggvita






Gör såhär:


Rör ihop socker och äggvita, och lät det dra i 1 timme tills sockret har löst upp sig.


Massera in sockerlagen i marsipanen lite i taget (använd en gaffel).


Fyll ”degen” i en plastpåse (alternativt en spritspåse), klipp ett hål på ungefär 1,5-2 cm och sprita ut 10-12 kransekager (ungefär 7 cm långa) på en pappersklädd plåt. 


Med lätt fuktade fingrar trycks kransekagerne trycks försiktigt en aning pyramidformade (tänk Toblerone = avlånga pyramider). Om de är för blöta för att formas kan de ”torka” i ungefär 1 timme först.


Grädda kransekagerne vid 200 grader i 8-10 minuter tills de har en gyllene ton. Lät dem svalna på plåten.



Kransekagerne er naturligt gluten- och mjölkfria.



Tips I: När kransekagerne är helt svalnade kan de eventuellt dekoreras med tjockflytande glasyr (exempelvis 50 g. florsocker blandad med 1-2 teskedar värmt vatten).



Tips II: En lyxigare variant fås genom att ge kransekage-degen en smal kärna av (mjölkfri) nougat. Detta görs enklast genom att platta till kransekage-degen, lägga en smal remsa nougat och sedan samla kransekagen runt nougaten. Se dock till att nougaten är helt täckt av kransekage-deg, så den inte smälter och rinner iväg.



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se