Kransekager

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

Kransekager

Som de flitiga bloggläsarna nog vid detta läge (årsskiftet 2014/2015) har klurat ut, är den (blivande) självhushållande husmodern här på Genevad Nygård (alltså jag: Tina) född och uppvuxen i Danmark. Och på nyår i Danmark är kransekagerne vid 12-slaget (midnatt) lika självklara som att titta på danske drottningens nyårstal klockan 18:00. De passar inte alls till champagne – men är jättegoda naturligt glutenfria mandelkakor, som kan ätas vid många andra tillfällen än på nyår.

 

I Danmark serveras de inte bara på nyårsafton, och när jag och (svenska) maken gifte oss i Köpenhamn 2006 insisterade han på att bröllopstårtan byttes ut mot det danska alternativet: ett gigantiskt kransekagehorn (alltså ringar av kransekage som ställs på varandra och bildar en pyramid). Kransekagerne jag bakar själv gör jag såklart på hemgjord marsipan.

 

Receptet ger 10-12 kransekager.

 

 

 

Ingredienser:

 

300-400 g. (= 1 sats hemgjord) marsipan

100 g. socker

50 g. äggvita

 

 

 

 

 

Gör såhär:

 

Rör ihop socker och äggvita, och lät det dra i 1 timme tills sockret har löst upp sig.

 

Massera in sockerlagen i marsipanen lite i taget (använd en gaffel).

 

Fyll ”degen” i en plastpåse (alternativt en spritspåse), klipp ett hål på ungefär 1,5-2 cm och sprita ut 10-12 kransekager (ungefär 7 cm långa) på en pappersklädd plåt.

 

Med lätt fuktade fingrar trycks kransekagerne trycks försiktigt en aning pyramidformade (tänk Toblerone = avlånga pyramider). Om de är för blöta för att formas kan de ”torka” i ungefär 1 timme först.

 

Grädda kransekagerne vid 200 grader i 8-10 minuter tills de har en gyllene ton. Lät dem svalna på plåten.

 

 

Kransekagerne er naturligt gluten- och mjölkfria.

 

 

Tips I: När kransekagerne är helt svalnade kan de eventuellt dekoreras med tjockflytande glasyr (exempelvis 50 g. florsocker blandad med 1-2 teskedar värmt vatten).

 

 

Tips II: En lyxigare variant fås genom att ge kransekage-degen en smal kärna av (mjölkfri) nougat. Detta görs enklast genom att platta till kransekage-degen, lägga en smal remsa nougat och sedan samla kransekagen runt nougaten. Se dock till att nougaten är helt täckt av kransekage-deg, så den inte smälter och rinner iväg.

 

Följ mig på bloglovin