Marsipan

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Hemgjord marsipan

Det är inte många i Sverige som kan skatta sig så lyckliga att de har ett eget mandelträd, och därmed är självförsörjande på mandlar. Vi andra får köpa mandelmjöl eller hela mandlar och mala dem själv. Men utöver att det är busenkelt att göra egen marsipan, är en stor fördel att man vet exakt vad den är gjort på, och den smakar underbart!!! Den hemgjorda marsipanen kan användas precis som vanlig marsipan; som skal till tårta; i kakor (exempelvis de danska kransekager) och till hemgjort marsipangodis – mums!



Receptet nedan ger 300-400 g. färdig

marsipan (beroende på vad man sötar med).





Ingredienser:


250 g. mandelmjöl

(alternativt hela mandlar som man malar själv)


150 g. florsocker

(alternativt 2-4 msk honung)


2-3 msk vatten







Gör såhär:

Blanda mandelmjöl och florsocker. Samla marsipanen med så lite vatten som möjligt (OBS inte för mycket i början – då blir marsipanen för blöt) – det tar någon minut. Färdig!




Den hemgjorda marsipanen, som är naturligt gluten-

och mjölkfri, kan förvaras i kylskåpet 1-2 veckor i en

plastpåse där all luft har pressats ur.




Tips: Vill du ha en ljus marsipan kan du skålla

de hela mandlarna och ta bort skalen innan du mal

dem. Fast se då till att de är HELT torra innan de mals.




Tips II: Om du vill smaksätta marsipanen kan

du ersätta vattnet med exempelvis fruktsaft eller sprit.




Tips III: Om marsipanen ska användas som lock

till exempelvis en prinsesstårta – kavla den då till en

jämn pannkaka mellan 2 bitar plastfolie. När marsipanen

ska monteras på tårtan går det enklast att styra den om

man har kvar ena plastfolien (den som kommer att ligga

överst) och försiktigt drar av den när marsipanen ligger

på tårtan.


Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se