Potatismjöl

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

Söndag 28 juli 10:00-13:00




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

Söndag 17 november 10:00-14:00




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Potatismjöl


Om du ändå ska göra exempelvis Rösti eller har gott om egna potatisar, kan du se till att göra eget potatismjöl. Det som tar längst tid är att skala potatisen och riva den för hand, men om du har en matberedare, är det ganska snabbt gjort – och inte svårt alls. Då jag inte tål gluten och bakar all bröd vi äter själv, är potatismjöl en viktig ingrediens i de naturligt glutenfria bröden (se exempelvis recepten på Danskt rågbröd och Frukostfrallor).

2 kilo potatis ger mellan 150-175 g. potatismjöl.





Ingredienser:

2 kg. fast potatis

Vatten






Gör såhär:

Skala och riva potatisen fint.

Lägg den finrivna potatisen i en finmaskig sil med en skål under.


Häll över kallt vatten så att det täcker potatisen i silen och lät de rivna potatisarna dra i några minuter. Krama sedan ut vattnet ur potatisarna.


Lät vattnet i skålen vila i 8-10 minuter varefter du försiktigt häller av vattnet.


På botten av skålen ligger nu den blöta potatismjölen.


Skrapa ut på en bakpappersklädd plåt och torka potatismjölet vid 50 grader i 15-30 minuter med ugnsluckan på glänt. Rör i mjölet då och då.


Förvara det svalnade (och helt torkade) potatismjölet tort.




Tips: Släng inte bara de finrivna potatisarna utan använd dem till exempelvis Rösti (stekt potatispannkaka) – gött!!!