Potatismjöl

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

Potatismjöl

 

Om du ändå ska göra exempelvis Rösti eller har gott om egna potatisar, kan du se till att göra eget potatismjöl. Det som tar längst tid är att skala potatisen och riva den för hand, men om du har en matberedare, är det ganska snabbt gjort – och inte svårt alls. Då jag inte tål gluten och bakar all bröd vi äter själv, är potatismjöl en viktig ingrediens i de naturligt glutenfria bröden (se exempelvis recepten på Danskt rågbröd och Frukostfrallor).

2 kilo potatis ger mellan 150-175 g. potatismjöl.

 

 

 

 

Ingredienser:

2 kg. fast potatis

Vatten

 

 

 

 

 

Gör såhär:

Skala och riva potatisen fint.

Lägg den finrivna potatisen i en finmaskig sil med en skål under.

 

Häll över kallt vatten så att det täcker potatisen i silen och lät de rivna potatisarna dra i några minuter. Krama sedan ut vattnet ur potatisarna.

 

Lät vattnet i skålen vila i 8-10 minuter varefter du försiktigt häller av vattnet.

 

På botten av skålen ligger nu den blöta potatismjölen.

 

Skrapa ut på en bakpappersklädd plåt och torka potatismjölet vid 50 grader i 15-30 minuter med ugnsluckan på glänt. Rör i mjölet då och då.

 

Förvara det svalnade (och helt torkade) potatismjölet tort.

 

 

 

Tips: Släng inte bara de finrivna potatisarna utan använd dem till exempelvis Rösti (stekt potatispannkaka) – gött!!!

 

Följ mig på bloglovin