Genevad
Nygård - självförsörjning och småskalig
ekologisk odling
Adress
Tina Melkersson
Genevad Nygård
312 91 Laholm
Tel. 0709-700 822
tina@genevadnygard.se
Hitta hit - här finns en karta från eniro.
Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
Kurser
Lördag 24 februari 10:00-12:30
Söndag 4 mars 10:00-12:30
Lördag 10 mars 10:00-13:00
Söndag 18 mars 10:00-13:00
Lördag 9 juni 10:00-13:00
Söndag 8 juli 10:00-13:00
Söndag 5 augusti 10:00-13:00
Välkommen på Rundvisning
Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Radio o annat
"Människor och tro" i P1 okt. 2016
Se mera under Om oss
Om du ändå ska göra exempelvis Rösti eller har gott om egna potatisar, kan du se till att göra eget potatismjöl. Det som tar längst tid är att skala potatisen och riva den för hand, men om du har en matberedare, är det ganska snabbt gjort – och inte svårt alls. Då jag inte tål gluten och bakar all bröd vi äter själv, är potatismjöl en viktig ingrediens i de naturligt glutenfria bröden (se exempelvis recepten på Danskt rågbröd och Frukostfrallor).
2 kilo potatis ger mellan 150-175 g. potatismjöl.
2 kg. fast potatis
Vatten
Skala och riva potatisen fint.
Lägg den finrivna potatisen i en finmaskig sil med en skål under.
Häll över kallt vatten så att det täcker potatisen i silen och lät de rivna potatisarna dra i några minuter. Krama sedan ut vattnet ur potatisarna.
Lät vattnet i skålen vila i 8-10 minuter varefter du försiktigt häller av vattnet.
På botten av skålen ligger nu den blöta potatismjölen.
Skrapa ut på en bakpappersklädd plåt och torka potatismjölet vid 50 grader i 15-30 minuter med ugnsluckan på glänt. Rör i mjölet då och då.
Förvara det svalnade (och helt torkade) potatismjölet tort.
Tips: Släng inte bara de finrivna potatisarna utan använd dem till exempelvis Rösti (stekt potatispannkaka) – gött!!!