Nässelsås

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Nässelsås

Vår gamla gård har hela kolonin med brännässlor (Urtica dioica). Nässlan är oftast opopulär (kanske särskild hos barnen) fast denna brännande örten är så fullspäckat med nyttigheter att den inte bara är oerhört hälsosam för oss människor; den kan också användas för att göra ett väldigt effektivt gödselvatten OCH gamla hönsböcker ifrågasätter dessutom om hönsen överhuvudtaget kan överleva vintern utan torkade nässlor. På vår gård ser vi därför till att använda nässlan så mycket som möjligt och den är efterlängtat – särskild efter den kalla vintern – där den på nästan mirakulös vis dyker upp helt av sig själv år efter år efter år…

 

Denna sås är väldigt god till exempelvis stekt lax.

 

 

För 4 personer

 

Ingredienser

150 g. späda nässlor eller nässelblad (inga stjälkar!)

1-2 klyftor vitlök

En skvätt vitt vin eller citronsaft

2,5 dl. mad(soja)grädde

Olivolja att steka i

Salt och peppar

 

 

 

Gör såhär

Skölja nässlorna GRUNTLIGT gärna flera gångar.

 

Värma upp olivolja i en gryta och lägg i de skjölda nässlorna. När nässlorna har ungefär halverats i volum pressans vitlöken i och allting fräser någon minut – ha eventuellt i lite mer olja.

 

Häll en skvätt vitt vin eller citronsaft i grytan och efter någon minut har du i grädden.

 

Lät såsen småkoka på låg varme i ungefär 5 minuter.

 

Mixa såsen tills den är fin och slät.

 

Salta och peppra efter behov.

 

 

 

Nässelsåsen är jättegod till exempelvis stekt lax och pasta.

 

 

Såsen är naturligt glutenfri och går att göra mjölkfri om den tillagas på ett vegetabiliskt alternativ till matgrädden. Det går också att byta ut nässlorna mot spenat eller svinmålla (Chenopodium album) om det är det man har tillgång till.

 

 

 

Tips: Brände du dig på nässlorna? Leta då upp några grobladsblad (Plantago major), gnugga grobladen mellan fingrarna tills de känns lite blöta och gnida sedan det brända stället med grobladen. Groblad är nämligen naturens helt egen sårläkande medicinalväxt, som till och med kan användas som plåster!

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin