Sticklingar

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Sticklingar, växtförökning

Stickling

Det går att ta sticklingar i princip året om, men när vintern är över oss och jag saknar att ha händerna i jorden utomhus ser jag istället till att föröka mina plantor genom att ta sticklingar av både örter, prydnadsväxter och buskar.


Se listan över växter som är lätta att sticklingsföröka längst ner i detta "recept". 


Genom att ta sticklingar från egna (eller en kompis) växter sparar jag inte bara pengar, jag förskonar dessutom miljön genom att plantorna/ fröna inte har transporteras alls – OCH jag slipper få in okänd ohyra som kan sprida sig till min övriga grönska.

 

Växtförökningen är dessutom en bra och pedagogisk

sysselsättning för barnen, som såhär gratis kan

skapa och följa sina egna plantor.

Växtförökning


Vissa växter rotar sig lätt i vatten, men när jag läste till trädgårdsmästare lärde jag mig att det bästa är att låta sticklingarna rota sig direkt i jorden eftersom plantan utvecklar olika rötter beroende på om den har rotats i jord eller vatten. När man planterar om växten i jord måste den alltså bilda jordrötter ändå.





Detta behövs

Krukor

Jord

Vatten

Växtmaterial





Gör såhär

Fyll krukorna med jord – klipp inte av växtmaterialet innan krukorna är fyllda, för då kan snittytorna torka ut och sticklingarna kan dö.


Klipp av (med en ren sax eller sekatör) en bit av växtmaterialet som är 10-20 cm långa.


Ta alltid sticklingar från friska växter!

Det bästa är att klippa precis under ett bladfäste, då det här finns hormoner som kan bilda rötter och sticklingen rotar sig därför bäst (se bild 1). 

Sticklingar



Ta bort bladen på nederste delen av sticklingen (se bild 2)

 

Sätt sticklingarna längs med kanten i krukan med jord.

Det får plats med flera sticklingar per kruka (se bild 3).



Vattna jorden så den er lagom blöt. Om sticklingarna står för blött ruttnar de, står de för torrt torkar de ut.


Ställ krukorna varmt – gärna på en fönsterbräda nära ett element – sticklingarna vill ha det varmt om ”fötterna”.


Plantera om plantorna till egna krukor, när de har rotat sig bra.




Tips I: Pelargoner är väldigt lätta att föröka genom att ta

sticklingar - det är därför en bra nybörjare-växt.




Tips II: Om du ändå ska beskära dina växter se då till att

använda materialet som blir över till att göra sticklingar av. Då får

du dessutom ett försprång jämför om du frösår växterna. 


När jag använder exempelvis rosmarin, mynta eller timjan i matlagningen ser jag alltid till att skörda 10 cm långa kvistar där jag repar av alla bladen förutom toppen. Dessa blir sedan perfekta sticklingar som snart ger nya fina plantor. 



Här några exempel på växter är lätta att föröka via sticklingar: 

Buxbom, doftranka, klematis, lavendel, murgröna, myntor, pelargon, pil, rosenkvitten, rosmarin, timjan, vinbär m.fl.  



Tips III: För mera om växtförökning kan jag rekommendera boken: ”Växtförökning/ Lökar, frö och sticklingar” av Steven Bradley.


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering