Kirskålspesto

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Kirskålspesto

Pesto kan göras på väldigt mycket mer än den vanliga på basilika och pinjenötter. Vi gör den ofta på persilja och på våren (efter vinterns väntan på vårens grönska) är jag smått beroende av kirskålspesto, som kan ätas till det mesta.


Kirskålen (Aegopodium podagraria) anses av många vara ett fruktat ogräs, men kirskålen är inte bara vitamin- och proteinrik – den sköter dessutom sig själv och är en av de första växterna vi kan skörda på våren. Så hos oss har vi slutat vara helt så irriterade på den och har istället tillämpat talesättet: If you can't beat it: eat it!


Receptet nedan ger en ganska stor portion som hos oss räcker till 6 vuxna:



Späda kirskålsblad

Ingredienser

150 g. späda kirskålsblad (eller persilja/ spenat/ svinmålla)

150 g. rostade solrosfrön

100 g. riven torr ost

2 dl. olivolja

1 vitlöksklyfta

En skvätt citronsaft

Salt och peppar




Gör såhär

Skölja kirskålen grundligt.

Mixa kirskål, de rostade solrosfrön, olivolja, vitlök och lite citron.

Om röran verkar för torr – ha i lite mer olivolja.

Rör ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar.


Röran är nu klar att serveras.



Kirskålspeston är jättegod till pasta, men fungerar också bra till exempelvis stekt fisk eller stekt kött.


Peston är glutenfri och går att tillaga utan komjölk om du använder får- eller getost som alternativ till vanlig ost. Om du inte har tillgång till kirskål kan du göra peston på exempelvis svinmålla, spenat eller persilja istället.




Tips: Blev det pesto över? Lägg upp den i en burk med lock och täck pestons yta med olja – då håller den flera veckor i kylskåpet. Fyll på med olja varje gång den används.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 

Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se