Kirskålspesto

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Kirskålspesto

Pesto kan göras på väldigt mycket mer än den vanliga på basilika och pinjenötter. Vi gör den ofta på persilja och på våren (efter vinterns väntan på vårens grönska) är jag smått beroende av kirskålspesto, som kan ätas till det mesta.

 

Kirskålen (Aegopodium podagraria) anses av många vara ett fruktat ogräs, men kirskålen är inte bara vitamin- och proteinrik – den sköter dessutom sig själv och är en av de första växterna vi kan skörda på våren. Så hos oss har vi slutat vara helt så irriterade på den och har istället tillämpat talesättet: If you can't beat it: eat it!

 

Receptet nedan ger en ganska stor portion som hos oss räcker till 6 vuxna:

 

 

Späda kirskålsblad

Ingredienser

150 g. späda kirskålsblad (eller persilja/ spenat/ svinmålla)

150 g. rostade solrosfrön

100 g. riven torr ost

2 dl. olivolja

1 vitlöksklyfta

En skvätt citronsaft

Salt och peppar

 

 

 

Gör såhär

Skölja kirskålen grundligt.

Mixa kirskål, de rostade solrosfrön, olivolja, vitlök och lite citron.

Om röran verkar för torr – ha i lite mer olivolja.

Rör ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

 

Röran är nu klar att serveras.

 

 

Kirskålspeston är jättegod till pasta, men fungerar också bra till exempelvis stekt fisk eller stekt kött.

 

Peston är glutenfri och går att tillaga utan komjölk om du använder får- eller getost som alternativ till vanlig ost. Om du inte har tillgång till kirskål kan du göra peston på exempelvis svinmålla, spenat eller persilja istället.

 

 

 

Tips: Blev det pesto över? Lägg upp den i en burk med lock och täck pestons yta med olja – då håller den flera veckor i kylskåpet. Fyll på med olja varje gång den används.

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin