Groddad blast

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

Groddad blast

När det vintertid inte finns mycket grönska kvar i naturen (eller odlingarna), ser jag till att grodda blasten från grönsakerna vi äter. Det vanliga sättet att få fram grönsaker, sallad och örter vintertid är att driva fram dem i uppvärmda växthus och sedan transportera dem långt. Fast att grodda blasten själv är det enklaste och mest miljövänliga sättet att få färsk grönska till oss och djuren under vintern. Samtidigt är den egna groningen av rotfruktsblast och purjoblast ett sätt att använda hela växten så långt det går, vilket därför också sparar dig pengar. När man gror egen blast är man dessutom 100 % säker på att den inte har besprutats eller förorenats på något sätt.

 

 

 

Gör såhär för att få blast av

rotfrukter

(exempelvis röd-, gul- och polkabeta, morot,

persiljerot, svartrot eller haverrot):

 

 

Skär av 1 cm av toppen av rotfrukten när du

ändå ska använda den.

 

Sätt topparna i ett rent krukfat.

 

Ställ fatet ljust och vattna varje dag, så max hälften

av topparna är täckta med vatten.

 

Skörda när blasten har fått den storlek du tycker om.

 

 

 

Tips: Den späda rotfruktblasten kan användas i sallad, som garnering (på exempelvis pizza) eller till pesto, medan lite större blast kan stekas till en ljummen sallad.

 

 

 

 

 

Gör såhär för att få blast från lökar

 

 

Purjolök:

Skär av purjolöken 1-2 cm från botten är du ändå

ska använda den.

 

Sätt stubbarna i ett glas med vatten så att bara

nederasta delen är täckt.

 

Ställ purjostubbarna ljust och byta vatten varje dag.

 

 

 

Vitlök och gul lök:

Plantera gamla/ små vitlöksklyftor eller gula lökar i krukor ljust inomhus.

Vattna lagom (jorden får inte vara helt blöt hela tiden – då ruttnar löken istället).

 

 

Tips: Purjolöken kan användas där du vanligtvis använder purjolök, medan blasten från vitlök och gul lök kan klippas ner i sallad eller exempelvis över omeletten – gott!

 

 

Följ mig på bloglovin