Groddad blast


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering


Groddad blast

När det vintertid inte finns mycket grönska kvar i naturen (eller odlingarna), ser jag till att grodda blasten från grönsakerna vi äter. Det vanliga sättet att få fram grönsaker, sallad och örter vintertid är att driva fram dem i uppvärmda växthus och sedan transportera dem långt. Fast att grodda blasten själv är det enklaste och mest miljövänliga sättet att få färsk grönska till oss och djuren under vintern. Samtidigt är den egna groningen av rotfruktsblast och purjoblast ett sätt att använda hela växten så långt det går, vilket därför också sparar dig pengar. När man gror egen blast är man dessutom 100 % säker på att den inte har besprutats eller förorenats på något sätt.




Gör såhär för att få blast av

rotfrukter

(exempelvis röd-, gul- och polkabeta, morot,

persiljerot, svartrot eller haverrot):



Skär av 1 cm av toppen av rotfrukten när du

ändå ska använda den.


Sätt topparna i ett rent krukfat.


Ställ fatet ljust och vattna varje dag, så max hälften

av topparna är täckta med vatten.


Skörda när blasten har fått den storlek du tycker om.




Tips: Den späda rotfruktblasten kan användas i sallad, som garnering (på exempelvis pizza) eller till pesto, medan lite större blast kan stekas till en ljummen sallad.






Gör såhär för att få blast från lökar



Purjolök:

Skär av purjolöken 1-2 cm från botten är du ändå

ska använda den.


Sätt stubbarna i ett glas med vatten så att bara

nederasta delen är täckt.


Ställ purjostubbarna ljust och byta vatten varje dag.




Vitlök och gul lök:

Plantera gamla/ små vitlöksklyftor eller gula lökar i krukor ljust inomhus.

Vattna lagom (jorden får inte vara helt blöt hela tiden – då ruttnar löken istället).



Tips: Purjolöken kan användas där du vanligtvis använder purjolök, medan blasten från vitlök och gul lök kan klippas ner i sallad eller exempelvis över omeletten – gott!