Smörstekt svinmålla m. vitlök

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Smörstekt svinmålla m vitlök

Svinmållan (Chenopodium album) kallas ofta ett ogräs, fast den egentligt är en ört som har används av människan sedan urminnes tider. Den är nära släkt med spenat, fast den är ännu nyttigare och innehåller båda mera protein och mera järn än spenat gör. En liten varning är dock att den är OTROLIGT bra på att föröka sig. Den producerar stora mängder (nyttiga och proteinrika) fröer som kan överleva i upp till 20 år i jorden. Så om du inte vill drunkna i svinmålla bör du ta bort den innan den fröer av sig.

 

De späda skotten är mildast innan plantan går i blom, men den går att använda även efter blomningen och det gör inget om du får med några blom- eller fröställningar när du skördar.

 

Svinmållan kan oftast användas den på samma sätt som släktingen spenat och vi äter den ofta smörstekt med vitlök som tillbehör till omelett.

 

 

Receptet nedan räcker hos oss till 4 personer.

 

 

Ingredienser

150 g. mållablad och toppskott

1-2 klyftor vitlök

Salt och peppar

Smör att steka i

 

 

 

 

 

Gör såhär

Plocka blad och toppskott av mållan, skölja dem och hacka dem lätt.

Steka upp den hackade mållan i smör och pressa ned vitlöken efter någon minut.

Fräsa någon minut till och ta sedan av värmen.

Salta och peppra efter behov.

 

 

 

Smörstekt svinmålla med vitlök är bra tillbehör till det mesta bland annat omelett, stekt fisk/kött eller helt enkelt på rostat bröd (som typ bruschetta).

 

Rätten är naturligt glutenfri och kan göras mjölkfri om du stekar mållan i margarin eller olja istället för smör.

 

 

Tips: Plockade du mer svinmålla än du behövde? Frys då in de sköljda bladen och använd dem exempelvis vintertid när naturen inte längre erbjuder ätlig grönska!

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin