Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Svinmållan (Chenopodium album) kallas ofta ett ogräs, fast den egentligt är en ört som har används av människan sedan urminnes tider. Den är nära släkt med spenat, fast den är ännu nyttigare och innehåller båda mera protein och mera järn än spenat gör. En liten varning är dock att den är OTROLIGT bra på att föröka sig. Den producerar stora mängder (nyttiga och proteinrika) fröer som kan överleva i upp till 20 år i jorden. Så om du inte vill drunkna i svinmålla bör du ta bort den innan den fröer av sig.
De späda skotten är mildast innan plantan går i blom, men den går att använda även efter blomningen och det gör inget om du får med några blom- eller fröställningar när du skördar.
Svinmållan kan oftast användas den på samma sätt som släktingen spenat och vi äter den ofta smörstekt med vitlök som tillbehör till omelett.
Receptet nedan räcker hos oss till 4 personer.
150 g. mållablad och toppskott
1-2 klyftor vitlök
Salt och peppar
Smör att steka i
Plocka blad och toppskott av mållan, skölja dem och hacka dem lätt.
Steka upp den hackade mållan i smör och pressa ned vitlöken efter någon minut.
Fräsa någon minut till och ta sedan av värmen.
Salta och peppra efter behov.
Rätten är naturligt glutenfri och kan göras mjölkfri om du stekar mållan i margarin eller olja istället för smör.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss