Smörstekt svinmålla m. vitlök

Smörstekt svinmålla m vitlök

Svinmållan (Chenopodium album) kallas ofta ett ogräs, fast den egentligt är en ört som har används av människan sedan urminnes tider. Den är nära släkt med spenat, fast den är ännu nyttigare och innehåller båda mera protein och mera järn än spenat gör. En liten varning är dock att den är OTROLIGT bra på att föröka sig. Den producerar stora mängder (nyttiga och proteinrika) fröer som kan överleva i upp till 20 år i jorden. Så om du inte vill drunkna i svinmålla bör du ta bort den innan den fröer av sig.


De späda skotten är mildast innan plantan går i blom, men den går att använda även efter blomningen och det gör inget om du får med några blom- eller fröställningar när du skördar.


Svinmållan kan oftast användas den på samma sätt som släktingen spenat och vi äter den ofta smörstekt med vitlök som tillbehör till omelett.



Receptet nedan räcker hos oss till 4 personer.



Ingredienser

150 g. mållablad och toppskott

1-2 klyftor vitlök

Salt och peppar

Smör att steka i






Gör såhär

Plocka blad och toppskott av mållan, skölja dem och hacka dem lätt.

Steka upp den hackade mållan i smör och pressa ned vitlöken efter någon minut.

Fräsa någon minut till och ta sedan av värmen.

Salta och peppra efter behov.




Smörstekt svinmålla med vitlök är bra tillbehör till det mesta bland annat omelett, stekt fisk/kött eller helt enkelt på rostat bröd (som typ bruschetta).


Rätten är naturligt glutenfri och kan göras mjölkfri om du stekar mållan i margarin eller olja istället för smör.



Tips: Plockade du mer svinmålla än du behövde? Frys då in de sköljda bladen och använd dem exempelvis vintertid när naturen inte längre erbjuder ätlig grönska!




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering