Fläderblomsaft

Genevad

Nygård - självförsörjning och småskalig ekologisk odling

Fläderblomssaft

 

Detta recept görs utan konserveringsmedel och citronsyra och jag använder själv enbart ekologiska råvaror. Dock är det särskilt viktigt att citronerna är ekologiska då de ska ligga och dra i saften med skal i flera dagar. Om du använder citronsyra kan du halvera mängden av citroner i receptet nedan.

 

Receptet ger ungefär 2 liter koncentrerad saft.

 

 

 

Ingredienser

 

40 klasar fläderblommor (Sambucus nigra)

4 ekologiska citroner

1,5 liter vatten

1 350 g. (ekologiskt) socker

 

 

 

 

 

Gör såhär

 

Skaka av insekterna av fläderblommorna.

Skölja citronerna i kallt vatten och skiva dem.

 

Koka upp vatten och socker i en stor gryta tills sockret har löst sig.

Ta av grytan från värmen.

Ha i fläderblommor och skivade citroner och lät saften dra i kylskåpet i 4-5 dagar.

 

Sila bort blommor och citroner och tappa upp saften på rena flaskor.

 

 

 

Fläderblomssaften förvaras i kylskåpet och spädas efter behag.

 

Saften kan med fördel frysas in i fryspåsar om den inte ska drickas snart - då kan man också njuta smaken av sommar mitt i vintern! Annars går det att ha i konserveringsmedel om man vill att den ska hålla lite längre.

 

Fläderblomssaften är naturligt gluten- och mjölkfri.

 

 

 

Tips Gör egna isglassar till barnen (och de vuxna) av fläderblomssaft och sommarens bär eller isbitar till sommarens saft/ drinks av flädersaft med fläderblommor i.

 

 

 

Här finns flera recept från Naturens Skafferi

 

Björklövsvatten (hårskölj)

 

Björksirap

 

Bönröra med kirskål

 

Fläderblomsaft

 

Hallonsaft

 

Kirskålspesto

 

Nässelpasta, glutenfri

 

Nässelrisotto

 

Nässelsoppa

 

Nässelsås

 

Nässelvatten

 

Smörstekt svinmålla m vitlök

 

Stekt kirskål m fetaost

 

Syrensocker

 

 

Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!

 

Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?

 

Klicka här – då kan du läsa om min kurs!

Instagram

Se dagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt

 

Kurser

Ympa fruktträd

Lördag 25 februari 10:00-12:30

Söndag 5 mars 10:00-12:30

Odla din egen mat

Lördag 25 mars 10:00-13:00

 

Naturens skafferi

Söndag 11 juni 10:00-13:00

Söndag 9 juli 10:00-13:00

Söndag 13 augusti 10:00-13:00

 

 

Välkommen på Rundvisning

 

Boka en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv

 

 

 

 

 

Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss

 

 

 

 

Senaste recepten

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap

Äppel-kanelkaka (glutenfri)

 

 

 

 

Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering

 

 

Adress

 

Tina Melkersson

Genevad Nygård

312 91 Laholm

 

Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se

 

Hitta hit - här finns en karta från eniro.

 

 

 

 

 

 

Följ mig på bloglovin