Nässelsoppa

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Nässelsoppa

Vår gamla gård har hela kolonin med brännässlor (Urtica dioica). Nässlan är oftast opopulär (kanske särskild hos barnen) fast denna brännande örten är så fullspäckat med nyttigheter att den inte bara är oerhört hälsosam för oss människor; den kan också användas för att göra ett väldigt effektivt gödselvatten OCH gamla hönsböcker ifrågasätter dessutom om hönsen överhuvudtaget kan överleva vintern utan torkade nässlor. På vår gård ser vi därför till att använda nässlan så mycket som möjligt och den är efterlängtat – särskild efter den kalla vintern – där den på nästan mirakulös vis dyker upp helt av sig själv år efter år efter år…




För 4 personer


Ingredienser


250 g. nässelblad och toppskott (INGA stjälkar!)

1 finhackat lök

2 vitlöksklyftor

4 potatis, skalade och i bitar

2 jordärtskockor, skalade och i bitar

¼ skivat purjolök

½ dl. vitt vin

1 liter (hemgjort) kycklingbuljong

En smörklick

Salt och peppar efter behov



Gör såhär


Skölja nässlorna GRUNTLIGT gärna flera gånger.

Steka potatis- och jordärtskockabitarna i en stor gryta ihop med lök i smör tills löken börjar bli genomskinlig.

Lägg i purjolöken och pressa ner vitlöken och bryn i någon minut (försiktigt så det inte bränns).


Ha sedan i brännässlorna och lät allting fräsa i ungefär 3 minuter.

Häll i det vita vinet och efter 1 minut kycklingbuljongen och lät det koka i 15-20 minutter.



Mixa soppan helt slät och smaka av med salt och peppar.




Nässelsoppan serveras med kokta ägg och exempelvis glutenfritt soppbröd.


Soppan är både gluten- och mjölkfri.




Tips: Brände du dig på nässlorna? Leta då upp några grobladsblad (Plantago major), gnugga grobladen mellan fingrarna tills de känns lite blöta och gnida sedan det brända stället med grobladen. Groblad är nämligen naturens helt egen sårläkande medicinalväxt, som till och med kan användas som plåster!




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

Söndag 28 juli 10:00-13:00




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

Söndag 17 november 10:00-14:00




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering