Recept

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Nässelsoppa
Vildjäst
Hallonsaft
Syrensocker

Här lägger jag upp recept på mat man kan laga av växter som finns att plocka i naturen/ trädgården eller de råvaror du kan odla själv. Vill du gå en odlingskurs eller lära dig ta tillvara från naturens skafferi - se våra kurser här.


Jag använder själv stort sett enbart ekologiska råvaror. Då jag dessutom varken tål gluten eller komjölk är recepten oftast naturligt glutenfria och det finns alternativ till komjölk i dem.



Recept


A

Aioli 



B

Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Blast, groddad


Blommsocker


Blomstängel av vitlök, mjölksyrad


Brännässelchips


Brännässelfrön, skörda och torka


Brännässelpasta, glutenfri


Brännässelrisotto


Brännässelsoppa


Brännässelsås


Brännässelvatten (gödsel)


Bröd till soppa (glutenfritt)


Bärcurd m fläderblommor


Bönröra med kirskål



C

Champagne av fläderblommor o rabarber


Curd (av bär) m fläderblommor



D

Danskt rågbröd (glutenfritt)



F

Fermenterad mjölkört/ rallarros (te)


Fläderblomssaft


Fläderchampagne


Fläderkapris


Frukostfrallor (glutenfria)



G

Glutenfri äppel-kanelkaka


Glutenfria Dansken


Glutenfritt levainbröd

 

Groddad blast



H

Hallonsaft


Hemgjord marsipan



I

Ivan Chai (te av fermenterad mjölkört/ rallarros)



J

Johannesörtolja (hudvård)


Jäst (hemgjort)



K

Kapris av fläderbär


Kirskål (stekt) med fetaost


Kirskålspesto


Kokta färskpotatisar


Kransekager


Krusbärscurd m fläderblommor


Krusbärsvin


Kycklingbuljong



L

Levainbröd (glutenfritt)


Leverpastej (naturligt gluten- och mjölkfri)



M

Majonnäs


Marsipan


Maränger


Mjölksyrad ormlök


Mjölkört, fermenterad (te)


Målla, stekt med vitlök



N

Nässelchips


Nässelfrön, skörda och torka


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten (gödsel - INTE mat)



O

Ogräschips


Ormlök, mjölksyrade



P

Pasta, glutenfri m nässlor


Pesto


Potatis, kokta färska


Potatismjöl


Potatispannkaka



R

Rallarros, fermenterad (te)


Risotto m brännässla


Rotmos


"Rågbröd", glutenfritt

 

Rödbetor i ugn


Rödbetsblast, stekt


Rösti



S

Saft av hallon


Skörda nässelfrön


Smörstekt svinmålla m. vitlök


Soppbröd (glutenfritt)


Stekt kirskål med fetaost


Stekt rödbetsblast


Sticklingar, växtförökning


Surdeg (glutenfri)


Syrad ormlök


Syrensocker



T

Te av fermenterad mjölkört/ rallarros


Torkade äppelringar



V

Vin av krusbär


Vinbärscurd m fläderblommor


Vildjäst


Vitlöksblomstänglar, mjölksyrade


Växtförökning via sticklingar



Ä

Äggtoddy


Äppel-kanelkaka


Äppeljäst


Äppelringar, torkade



Torkade äppelringar
Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

(Söndag 28 juli 10:00-13:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 17 november 10:00-14:00)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se