Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Om du har turen att få köpa så färska rödbetor (eller gul-/polkabetor) att de har kvar blasten – eller för den delen odlar betorna själv – se då till att äta upp blasten också! Den är inte bara nyttig; den är dessutom god! Hos oss äter vi den mest stekt, gärna med vitlök och citron och om man vill lyxa till det: med lite fetaost (eventuellt gjort på får-/getost).
Fast se till att bara använda blast från ekologiskt odlade rödbetor, så ni inte får i er bekämpningsmedel.
Tänk också på att rödbetsblast innehåller nitrater, varför den inte ska ges till barn under 1 år.
Under fliken Gårdsbutik ser du om vi säljer rödbetor just nu här på Genevad Nygård.
Receptet nedan räcker till 2-4 vuxna beroende på om den serveras som tillbehör eller som huvudingrediens.
Blast utan stjälkar från 3-4 rödbetor
1-2 klyftor vitlök
Saft från ½ citron
Olja att steka i
Salt
Skölja blasten grundligt och hacka den (bara bladen, inte stjälkarna).
Steka den hackade blasten i olja (eller smör) i några minuter.
Tillsätt vitlök och fräsa någon minut till.
Pressa över citronsaften precis innan du tar stekpannan av värmen.
Salta efter behag.
Den stekta rödbetsblasten, som är naturligt gluten- och mjölkfri, är jättegod som en varm/ljummen sallad till nästan vad som helst. Den kan också tillsättas exempelvis nötter och parmesan eller fetaost (eventuellt gjort på får-/ getost) och serveras som pastasås.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss