Björksirap

Björksirap

På vårvintern (mars) innan löven spricker kan man tappa sav från björkarna (Betula). Enligt Wikipedia var det väldigt vanligt att tappa sav på 1700 och 1800-talet, där den var ett viktigt vitamintillskott – inte bara för människor utan också för boskapen. Björksaven har varit viktig i den svenska folkmedicinen och forskare har till och med påvisat att den kan motverka cancer. 


På Genevad Nygård ser vi till att koka sirap på saven. Men kom ihåg att björksav inte ingår i allemansrätten – så se till att enbart tappa på egna björkar eller fråga markägaren innan du går igång. Savtappning tär dessutom på björkarna, så gör det inte för ofta och för mycket på björkar du vill ha kvar.


Då man kokar bort ungefär 99 % av vätskan behövs det ganska mycket sav för att få ganska lite sirap. 10 liter sav ger med andra ord runt 1 dl (deciliter!) sirap. Själv tycker jag därför inte det är lönt att koka sirap av små mängder sav.





Ingredienser

Björksav







Gör såhär

Enklaste sättet att tappa björksav är att i mars klippa av mindre grenar (typ fingertjocklek) och binda fast flaskor/ syltglas med ett snöre så de inte ramlar av. Ta inte av för stora grenar – då blir det svårare för björken att läka såret själv.


När du har samlat tillräckligt mycket sav är det bara att börja koka.

Kom ihåg att det behövs mycket sav för att få lite sirap, så det är

ingen idé att börja koka för små mängder. Förvara saven svalt

(kylskåp) fram till den ska kokas till sirap.


Jag kokar sirapen utomhus i en vedeldad kokgryta, men det går

såklart att göra inomhus – det blir en del ånga bara. Oavsett är

det viktigt att hålla koll på saven/ sirapen så att den inte bränns

eller för mycket vätska koks bort.


Björksirapen är klar när ungefär 99 % av vätskan har kokats bort.

Då täcks den kokande ytan av ett bubbligt skum. 

Om du är osäker koka då hellre för kort tid än för länge så den

inte bränns. Koll läget på sirapen genom att låta den svalna

(den blir mer tjockflytande när den är sval). Om den har rätt

tjocklek i sval form, då är den klar. Annars kan du koka den lite till.


Det tar mig ungefär 8 timmar att koka ner 20 liter sav till ungefär 2 dl sirap.




Björksirapen, som är naturligt gluten- och mjölkfri, smakar nästan lite kryddigt. Den är underbart god ihop med bär till exempelvis pannkakorna!



Vissa anser att björksav kan hjälpa allergiker bygga upp ett skydd mot årets pollen innan säsongen kommer, men jag skulle ändå uppmana allergiker att vara försiktiga med produkter gjorda på björk.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering