Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Nässelfröna är den nyttigaste delen av nässlan. De innehåller allt det goda från nässlan: vitamin A och C, järn, kalcium, kalium och magnesium. Därutöver innehåller fröna viktiga aminosyror och vitamin E som är extra bra för huden och hjärnan.
OBSERVERA att nässelfröna också innehåller ett östrogenliknande ämne så ät dem inte om du ska undvika östrogen.
I gengäld kan fröna lindra klimakteriebesvär hos kvinnor på grund av fytoöstrogenet
1) VILKA: Innan du skördar är det bra att kolla lite på nässlorna. Plantan är nämligen en tvåbyggare och han- och honblommorna sitter på två olika plantor. Det är bara honplantans blommor som bildar frön (egentligen är det små nötter) och det är därför dessa du vil skörda. På bilden ser du honplantans uppsvällda, tunga frön till vänster (de hänger av tyngden) och hanplantans ljusare, lättare blommor till höger (de står mera rakt ut).
2) SKÖRDA: Honplantans frön (nötterna) kan skördas från det att de är gröna och fram tills de är mera mogna. Bäst är att låta dem mogna lite, men ju längre de sitter kvar på nässlan, ju större är risken att de faller till marken eller äts upp av fåglarna (eller hönsen). Oftast bildas fröna under juli/ augusti, men exakt när du kan skörda beror på dina omständigheter.
3) TORKA: Om inte fröna ska ätas direkt kan de med fördel torkas. I så fall är det viktigt att skörda i torrt väder annars kan de börja mögla. Det absolut enklaste sättet att torka dem på är att klippa av nässlorna och ställa dem uppochner i en papperspåse som fångar upp fröna när de ramlar av. Men du kan också repa av dem från nässlan och lägga dem på en tidning. Om du (som jag) skördar mycket nässlor blir du immun mot deras brännhår, annars går det bra att använda handskar så du inte bränner dig. Torka fröna MÖRKT, LUFTIGT och VARMT i upp till 2 veckor - men se upp - mössen älskar de näringsrika fröna.
Jag hänger helt enkelt upp papperspåsarna på vinden under vårt plåttak. Där är det lagom varmt, luftigt och mörkt.
4) FÖRVARING: Förvara de torkade fröna i lufttäta burkar på ett mörkt och lite svalare ställa.
5) ANVÄNDNING: Nässelfröna är ganska neutrala i smaken, men mycket näringsrika och kallas därför ibland Nordens ginseng. De kan användas i bröd, dressingar, smoothies, i müslin eller helt enkelt strösslas över yoghurten/ gröten eller den färdiga maten.
På vår gård är de en viktig ingrediens i glutenfria dansken (ett rågbrödsliknande glutenfritt bröd vi äter varje dag) och har jag mycket frön blir de en vitaminboost i den naturligt glutenfria pastan.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss