Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Kirskålen (Aegopodium podagraria) anses av många vara ett fruktat ogräs, men kirskålen är inte bara vitamin- och proteinrik – den sköter dessutom sig själv och är en av de första växterna vi kan skörda på våren. Kirskålen är jätteduktig på att föröka sig och jag har insett att vi nog aldrig blir av med den här på Genevad Nygård.
Istället för att förklara krig mot den har jag slutat vara helt så irriterad på den och tillämpar istället talesättet:
If you can't beat it: eat it!
Stekt kirskål är jättegott tillbehör till exempelvis omeletten, till pasta eller till en fisk/ köttbit.
Receptet nedan räcker hos oss till 4 personer.
200 g. späda kirskålsblad (minst)
Olivolja att steka i
1-2 klyftor vitlök
En skvätt citronsaft
Salt & peppar
Fetaost
Skölja kirskålen grundligt och lät vattnet rinna av ordentligt.
Stek kirskålen i olivolja i en varm stekpanna med höga kanter.
Tänk på att det kan stänka om kirskålen fortfarande är blöt när den kommer i pannan.
Kirskålen sjunker ihop när den steks, men om du inte får plats med all kirskål samtidigt kan du steka den över flera omgånger.
Pressa ner vitlöken efter någon minut och steka någon minut till.
Häll i en skvätt citronsaft (alternativt lite vitt vin).
Salta och peppra efter behov.
Lägg över den stekta kirskålen i ett serveringsfat och blanda i fetaosten.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss