Nässelsås

Nässelsås

Vår gamla gård har hela kolonin med brännässlor (Urtica dioica). Nässlan är oftast opopulär (kanske särskild hos barnen) fast denna brännande örten är så fullspäckat med nyttigheter att den inte bara är oerhört hälsosam för oss människor; den kan också användas för att göra ett väldigt effektivt gödselvatten OCH gamla hönsböcker ifrågasätter dessutom om hönsen överhuvudtaget kan överleva vintern utan torkade nässlor. På vår gård ser vi därför till att använda nässlan så mycket som möjligt och den är efterlängtat – särskild efter den kalla vintern – där den på nästan mirakulös vis dyker upp helt av sig själv år efter år efter år…


Denna sås är god till det mesta, exempelvis stekt fisk.



För 4 personer


Ingredienser

150 g. späda nässlor eller nässelblad (inga stjälkar!)

1-2 klyftor vitlök

En skvätt vitt vin eller citronsaft

2,5 dl. mad(soja)grädde

Olivolja att steka i

Salt och peppar




Gör såhär

Skölja nässlorna GRUNTLIGT gärna flera gångar.


Värma upp olivolja i en gryta och lägg i de skjölda nässlorna. När nässlorna har ungefär halverats i volum pressans vitlöken i och allting fräser någon minut – ha eventuellt i lite mer olja.


Häll en skvätt vitt vin eller citronsaft i grytan och efter någon minut har du i grädden.


Lät såsen småkoka på låg varme i ungefär 5 minuter.


Mixa såsen tills den är fin och slät.


Salta och peppra efter behov.




Nässelsåsen är jättegod till exempelvis pasta och stekt fisk. Men testa den även till ugnsstekt potatis med eller utan en bit kött.  



Såsen är naturligt glutenfri och går att göra mjölkfri om den tillagas på ett vegetabiliskt alternativ till matgrädden. Det går också att byta ut nässlorna mot spenat eller svinmålla (Chenopodium album) om det är det man har tillgång till.




Tips: Brände du dig på nässlorna? Leta då upp några grobladsblad (Plantago major), gnugga grobladen mellan fingrarna tills de känns lite blöta och gnida sedan det brända stället med grobladen. Groblad är nämligen naturens helt egen sårläkande medicinalväxt, som till och med kan användas som plåster!




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker



Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering