Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Vår gamla gård har hela kolonin med brännässlor (Urtica dioica). Nässlan är oftast opopulär (kanske särskild hos barnen) fast denna brännande örten är så fullspäckat med nyttigheter att den inte bara är oerhört hälsosam för oss människor; den kan också användas för att göra ett väldigt effektivt gödselvatten OCH gamla hönsböcker ifrågasätter dessutom om hönsen överhuvudtaget kan överleva vintern utan torkade nässlor. På vår gård ser vi därför till att använda nässlan så mycket som möjligt och den är efterlängtat – särskild efter den kalla vintern – där den på nästan mirakulös vis dyker upp helt av sig själv år efter år efter år…
Denna sås är god till det mesta, exempelvis stekt fisk.
För 4 personer
150 g. späda nässlor eller nässelblad (inga stjälkar!)
1-2 klyftor vitlök
En skvätt vitt vin eller citronsaft
2,5 dl. mad(soja)grädde
Olivolja att steka i
Salt och peppar
Skölja nässlorna GRUNTLIGT gärna flera gångar.
Värma upp olivolja i en gryta och lägg i de skjölda nässlorna. När nässlorna har ungefär halverats i volum pressans vitlöken i och allting fräser någon minut – ha eventuellt i lite mer olja.
Häll en skvätt vitt vin eller citronsaft i grytan och efter någon minut har du i grädden.
Lät såsen småkoka på låg varme i ungefär 5 minuter.
Mixa såsen tills den är fin och slät.
Salta och peppra efter behov.
Såsen är naturligt glutenfri och går att göra mjölkfri om den tillagas på ett vegetabiliskt alternativ till matgrädden. Det går också att byta ut nässlorna mot spenat eller svinmålla (Chenopodium album) om det är det man har tillgång till.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss