Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss
När det vintertid inte finns mycket grönska kvar i naturen (eller odlingarna), ser jag till att grodda blasten från grönsakerna vi äter. Det vanliga sättet att få fram grönsaker, sallad och örter vintertid är att driva fram dem i uppvärmda växthus och sedan transportera dem långt. Fast att grodda blasten själv är det enklaste och mest miljövänliga sättet att få färsk grönska till oss och djuren under vintern. Samtidigt är den egna groningen av rotfruktsblast och purjoblast ett sätt att använda hela växten så långt det går, vilket därför också sparar dig pengar. När man gror egen blast är man dessutom 100 % säker på att den inte har besprutats eller förorenats på något sätt.
(exempelvis röd-, gul- och polkabeta, morot,
persiljerot, svartrot eller haverrot):
Skär av 1 cm av toppen av rotfrukten när du
ändå ska använda den.
Sätt topparna i ett rent krukfat.
Ställ fatet ljust och vattna varje dag, så max hälften
av topparna är täckta med vatten.
Skörda när blasten har fått den storlek du tycker om.
Skär av purjolöken 1-2 cm från botten är du ändå
ska använda den.
Sätt stubbarna i ett glas med vatten så att bara
nederasta delen är täckt.
Ställ purjostubbarna ljust och byta vatten varje dag.
Plantera gamla/ små vitlöksklyftor eller gula lökar i krukor ljust inomhus.
Vattna lagom (jorden får inte vara helt blöt hela tiden – då ruttnar löken istället).