Den som odlar egen vitlök vet att det finns nästan hur många olika sorter som helst. Och medan vissa har en flätbar blast, utvecklar andra en spröd blomstängel sent på säsongen. Blomstängeln är ofta vackert böjd och kallas därför ibland för ormlök.
Men du låter ormlöken slå ut kan blomningen ta näring från löken i jorden vilket i sin tur ger dig mindre lökar att skörda. En fördel kan därför vara att bryta av blomstängeln innan blomman öppnar sig. Och genom att syra ormlökarna får du ett underbart och jättenyttigt tillbehör till nästan vilken mat som helst!
Det är väldigt viktigt med hygienen när du mjölksyrar! Man vill inte ha in fel bakterier eller luft i burken. Det är dessutom viktigt att de syrade grönsakerna pressas ner i saltlösningen och att du fyller på med nytt vatten om det börjar fattas. Samtidigt måste koldioxiden som bildas i samband med att syrningen kommer igång kunna pysa ut.
Jag mjölksyrar lök med en 2-%-ig saltlösning – alltså 20 g salt till 1 liter vatten.
Syra alltid med jodfritt salt, annars finns det risk för att mjölksyrningen inte kommer att fungera.
Omogen ormlök
(Vitlökens blomställning)
Jodfritt salt
Kokt vatten
Saltlake på 2 %:
20 g salt till 1 liter vatten
30 g salt till 1½ liter vatten
40 g salt till 2 liter vatten
…och så vidare…
Koka upp så mycket vatten du behöver. Häll vattnet över saltet och rör om tills saltet har löst sig helt. Låt sedan saltlaken svalna till rumstemperatur.
Packa ormlöken hel eller skuren i småbitar så tät som möjligt i en glasburk - men fyll inte ända upp utan lämna kvar 5 cm så laken inte bubblar över när mjölksyrningen kommer igång.
Häll den avsvalade saltlösningen över vitlöken så laken täcker löken med minst 2 cm.
Pressa ner ormlöken i laken med en vattenfylld plastpåse (livsmedelsplast) alternativt en noga rengjort kokt sten eller en mindre glasburk. Det är VIKTIGT att ormlöken pressas ner i laken hela tiden samtidigt som att bubblorna som bildas av mjölksyrningsbakterierna kan pysa ut. Sätt på ett lock löst, alternativt en tallrik.
Låt burken stå i rumstemperatur i 7 dagar. Den ska börja bubbla – men ha koll på den så det inte pyser över. Fyll på med mera saltlösning om mängden lake sjunker.
Efter en vecka är löken klar att äta, men den blir inte sämre av att stå i kylskåpet några veckor till. Sätt ett lock på burken och förvara de syrade ormlökarna i kylskåpet. Kontrollera med jämna mellanrum om det behövas fyllas på saltlake.
TÄNK PÅ att bara använda rena redskap när du hanterar ormlöken då håller de nästan hur länge som helst om de förvaras i kylskåpet.
Mjölksyrad ormlök är delikat till nästan vad som helst.
Den kan även finhackas och tillsättas soppor eller grytor, snabbstekas och serveras med olja och vinäger eller ersätta vitlöken i aioli eller pesto.
Mjölksyrning av grönsaker har ingenting med mjölk att göra.
De mjölksyrade ormlökarna är alltså naturligt gluten- och mjölkfria – och hur nyttiga som helst!
Tina Melkersson
Tel. 0709-700 822
tina@genevadnygard.se
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss