Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Här har du en nordisk variant av den klassiska lemoncurden, som är absolut lika god (om inte bättre) än den med citron. Och trots att det senare åren har blivit populärt att odla citrusträd, är det nog lättare för de flesta här i Sverige att få tag på egenskördade vin- och krusbär samt fläderblommor än just citroner. Fläderblommorna ger bärcurden en god och mustig lite vuxen smak, men de kan såklart skippas om du föredrar en renare bärsmak.
För att få till den typiska curdsmaken bör du använda ganska sura bär. Jag gör den oftast på vinbär eller krusbär. På bilden ser du curd av vita vinbär, röda vinbär (den rosa) och svarta vinbär (den mörkröda).
Receptet ger ett stort honungsglas med curd.
5 dl krusbär (ungefär 300 g)
¼ - ½ dl vatten
1,5-2 dl socker
Blommor från 2-4 fläderklasar (frivilligt)
2 hela ägg (alternativt 4 äggulor)
75 g smör/ margarin
Rensa och skölj bären. Koka dem sedan i så lite vatten som möjligt i 5-10 minuter tills de spricker.
Ta bären av värmen, tillsätt fläderblommor (inga stjälkar!) och socker och rör tills sockret löst upp sig. Mixa till en slät puré. Pressa sedan purén genom en sil ner i en skål för att få bort kärnorna.
Rör ner äggen i smeten och häll tillbaka den i grytan. Sätt kastrullen tillbaka på spisen på medel värme. Rör konstant tills curden tjocknar och första kok-bublan syns. Stäng av värmen och rör ner smöret i mindre bitar.
Häll upp curden i varma, steriliserade glas och förslut direkt.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss