Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Kapris på fläderbär är riktig goda med en lätt smak av fläderblommor. Vi äter dem gärna i en sallad eller till exempelvis stekt squash med fetaost – mmmm!
Skörda gärna de gröna fläderbären när nått av bären i klasen börjar skifta mot lila, då är de extra vackra. Men använd inte mogna bär, de kokar lätt sönder.
Det finns 3 sorters fläder i Sverige varav 2 är giftiga (sommarfläder och druvfläder) – OCH bären från den icke-giftiga äkta fläder (Sambucus nigra) är faktiskt svagt giftiga också! Bären kan ge magknip och diarré samt orsaka kräkningar.
Dock neutraliseras giften hos vanlig fläder om bären koks i runt 15-20 minuter. Detta gäller INTE de andra flädersorterna så skörda bara bär om du är helt säker på vilken fläder du har! Och kolla gärna i en flora innan du ger dig ut och skördar!
1 liter repade gröna fläderbär (ungefär 15 klasar)
5 dl matättika (alternativt 1 dl 12 %-ig ättiksprit och 4 dl vatten)
1,5 msk (äppelcider)vinäger
3 msk socker
½ msk salt
DAG 1: Repa av fläderbären. Koka upp ingredienserna till laken, ta av grytan från värmen, häll ner fläderbären och lägg på locket. Låt grytan stå i rumstemperatur till nästa dag.
DAG 2: Koka upp allting igen och låt småkoka vid låg värme i 15-20 minuter utan lock. Häll på små varma, steriliserade burkar som försluts direkt. När kaprisen har svalnat är de klara att förtära, men de är bäst om de får stå i minst 1 vecka. Förvaras svalt.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss