Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Detta recept görs utan konserveringsmedel och citronsyra och jag använder själv enbart ekologiska råvaror. Dock är det särskilt viktigt att citronerna är ekologiska då de ska ligga och dra i saften med skal i flera dagar. Om du använder citronsyra kan du halvera mängden av citroner i receptet nedan.
Receptet ger ungefär 2 liter koncentrerad saft.
40 klasar fläderblommor (Sambucus nigra)
4 ekologiska citroner
1,5 liter vatten
1 350 g. (ekologiskt) socker
Skaka av insekterna av fläderblommorna.
Skölja citronerna i kallt vatten och skiva dem.
Koka upp vatten och socker i en stor gryta tills sockret har löst sig.
Ta av grytan från värmen.
Ha i fläderblommor och skivade citroner och lät saften dra i kylskåpet i 4-5 dagar.
Sila bort blommor och citroner och tappa upp saften på rena flaskor.
Fläderblomssaften förvaras i kylskåpet och spädas efter behag.
Saften kan med fördel frysas in i fryspåsar om den inte ska drickas snart - då kan man också njuta smaken av sommar mitt i vintern! Annars går det att ha i konserveringsmedel om man vill att den ska hålla lite längre.
Fläderblomssaften är naturligt gluten- och mjölkfri.
Tips Gör egna isglassar till barnen (och de vuxna) av fläderblomssaft och sommarens bär eller isbitar till sommarens saft/ drinks av flädersaft med fläderblommor i.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss