Fläderblomsaft

Fläderblomssaft


Detta recept görs utan konserveringsmedel och citronsyra och jag använder själv enbart ekologiska råvaror. Dock är det särskilt viktigt att citronerna är ekologiska då de ska ligga och dra i saften med skal i flera dagar. Om du använder citronsyra kan du halvera mängden av citroner i receptet nedan. 


Receptet ger ungefär 2 liter koncentrerad saft.




Ingredienser


40 klasar fläderblommor (Sambucus nigra)

4 ekologiska citroner

1,5 liter vatten

1 350 g. (ekologiskt) socker






Gör såhär


Skaka av insekterna av fläderblommorna.

Skölja citronerna i kallt vatten och skiva dem.


Koka upp vatten och socker i en stor gryta tills sockret har löst sig.

Ta av grytan från värmen.

Ha i fläderblommor och skivade citroner och lät saften dra i kylskåpet i 4-5 dagar.


Sila bort blommor och citroner och tappa upp saften på rena flaskor.




Fläderblomssaften förvaras i kylskåpet och spädas efter behag.


Saften kan med fördel frysas in i fryspåsar om den inte ska drickas snart - då kan man också njuta smaken av sommar mitt i vintern! Annars går det att ha i konserveringsmedel om man vill att den ska hålla lite längre.


Fläderblomssaften är naturligt gluten- och mjölkfri.




Tips Gör egna isglassar till barnen (och de vuxna) av fläderblomssaft och sommarens bär eller isbitar till sommarens saft/ drinks av flädersaft med fläderblommor i.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker



Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering