Majonnäs

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Majonnäs 

Varför är majonnäsen så gul, mamma?

Därför att den är gjort på riktiga ägg, mitt barn!


Våra helt frigående Hedemorahöns levererar ägg med EXTREMT gul gula, vilket sannolikt beror på att de äter precis all den grönska de själva vill – för här får de INTE paprika i maten för att färga gulan extra gul, som det ofta är tillfället hos industrihöns.



Receptet nedan ger en ganska stor portion, varav jag ofta använder en del till aioli också.




Ingredienser: 

4 äggulor

1,5 tsk dijonsenap

3 tsk vitvinsvinäger

4 dl rapsolja


Eventuellt lite salt




Gör såhär

Se till att ingredienserna har samma temperatur.

Tvätta äggen noga och doppa dem eventuellt snabbt i kokande vatten (salmonellabakterien sitter utanpå skalet, varför det är extra viktigt att vara noga med hygienen när man använder råa ägg).


Dela vitan från gulan.

Blanda gulor, senap och vitvinsvinäger.

Tillsätt rapsoljan i SMÅ mängder åt gången och använd gärna en elvisp att röra med.



Majonnäsen, som är naturligt gluten- och mjölkfri, håller i några veckor i kylskåpet, men var noga med att inte ha den framme i onödan.



Tips: Gör en underbar aioli av majonnäsen eller smaksätt den med örter – och se dessutom till att använda vitorna till hemgjorda maränger = mums!




Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-12:30)

(Söndag 23 februari 10:00-12:30)

(Lördag 29 februari 10:00-12:30)

(Söndag 1 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

Söndag 15 november 10:00-14:30

Söndag 22 november 10:00-14:30

Söndag 29 november 10:00-14:30




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering