Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Att göra egen alkoholhaltig dryck är inte så svårt som det kan låta. Det tar ungefär 2 månader innan du får smaka din dryck, men i gengäld kostar det nästan ingenting och till skillnad från köpta alkoholhaltiga drycker vet du exakt vad denna ”champagne” innehåller!
När flädern blommar ser jag till att göra en champagne-liknande dryck som smakar sommar.
Det viktigaste är att se till att alla redskap är helt rena – annars växer fel vildjäst till sig och smaken kan bli unken.
Jag använder helst svenska råvaror och hämtar syran i drycken från rabarbern eftersom den är fin samtidigt som flädern. Den ger dessutom en bra syrlighet och passar perfekt till champagne!
I detta recept fungerar äppelcidervinägern som jäst så uteslut inte den!
Och det är sockret som ”champagnen” omsätter till alkohol, så när drycken är klar är inte söt. Den har istället en sträv rabarberton samtidigt som att flädern ger en lätt blommig känsla.
Vill du ha en delikat, lätt kolsyrat dryck tillsätter du 1 tsk socker i flaskan när du tappar upp ”champagnen” på flaskor.
Det finns 3 sorters fläder i Sverige varav 2 är giftiga (sommarfläder och druvfläder).
Skörda därför alltid bara från en minst 2 meter hög buske med barkbetäckt stam som dessutom har en platt blomställning.
Och är du det minsta osäker bör du alltid i en flora innan skördar från naturens skafferi!
30 stora klasar fläderblommar
600 g rabarber
2-3 msk ekologisk äppelcidervinäger
4,5 liter kallt vatten
800 g socker
Vid upptappning:
1 tsk socker (4 g) till ½-litersflaskor
2 tsk (8 g) till 1-litersflaskor
Häll upp vatten och socker i en stor rostfri gryta eller skål och rör om tills sockret löst upp sig.
Skaka av insekterna från fläderblommorna. Skölja rabarbern och skär den i små bitar. Lägg fläderblommor, rabarber ner i grytan och tillsätt äppelcidervinägern.
Låt stå i rumstemperatur i 4-7 dygn under lock. Rör om i grytan 2-3 gånger dagligen.
När grytan bubblar lätt när du rör i den och luktar vin, silar du bort blommor och rabarber och häller saften på en damejeanne som förses med ett jäsrör. Jäsröret är viktigt eftersom det låter drycken jäsa utan att förorenas av andra luftburna jästsvampar.
Låt champagnen jäsa vid rumstempertur i damejeannen i 3-4 veckor tills den har klarnat. Tappa upp på steriliserade flaskor och tillsätt 1 tesked socker (4 g) till ½-liters flaskor efter omtappningen (anpassa sockermängden efter flaskstorleken). Tappa om försiktigt – gärna med en hävert – då slipper du att få med bottensatsen i flaskorna.
Förvaras svalt (10-15 grader) i 3-4 veckor innan första provsmakning.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss