Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Pesto kan göras på väldigt mycket mer än den vanliga på basilika och pinjenötter. Vi gör den ofta på persilja och på våren (efter vinterns väntan på vårens grönska) är jag smått beroende av kirskålspesto, som kan ätas till det mesta.
Kirskålen (Aegopodium podagraria) anses av många vara ett fruktat ogräs, men kirskålen är inte bara vitamin- och proteinrik – den sköter dessutom sig själv och är en av de första växterna vi kan skörda på våren. Så hos oss har vi slutat vara helt så irriterade på den och har istället tillämpat talesättet: If you can't beat it: eat it!
Receptet nedan ger en ganska stor portion som hos oss räcker till 6 vuxna:
150 g. späda kirskålsblad (eller persilja/ spenat/ svinmålla)
150 g. rostade solrosfrön
100 g. riven torr ost
2 dl. olivolja
1 vitlöksklyfta
En skvätt citronsaft
Salt och peppar
Skölja kirskålen grundligt.
Mixa kirskål, de rostade solrosfrön, olivolja, vitlök och lite citron.
Om röran verkar för torr – ha i lite mer olivolja.
Rör ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
Röran är nu klar att serveras.
Kirskålspeston är jättegod till pasta, men fungerar också bra till exempelvis stekt fisk eller stekt kött.
Peston är glutenfri och går att tillaga utan komjölk om du använder får- eller getost som alternativ till vanlig ost. Om du inte har tillgång till kirskål kan du göra peston på exempelvis svinmålla, spenat eller persilja istället.
Tips: Blev det pesto över? Lägg upp den i en burk med lock och täck pestons yta med olja – då håller den flera veckor i kylskåpet. Fyll på med olja varje gång den används.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss