Äppel-kanelkaka (glutenfri)

Äppel-kanelkaka

(gluten- o mjölkfri)


Hade du ett bra äppelår?

Ett av sätten att bli av med alla äpplen från trädgården är genom att göra denna underbart goda äppel-kanelkaka som utöver att vara mjölkfri dessutom är gjord helt på naturligt glutenfria råvaror.

Hos oss är den en klassiker på fikabordet på hösten och går åt alldeles för snabbt! 



Ingredienser


3 stora äpplen med skal

2-3 msk kanel

4 msk socker


Kaksmeten

3 ägg

250 g socker

110 g rapsolja

120 g kallt vatten

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

1 msk Fiberhusk

50 g potatismjöl

200 g durramjöl (alternativt bovete- el. hirsmjöl)


Lite extra rapsolja




Gör såhär


Ta bort kärnhuset från de tvättade äpplena och dela dem i båtar. Blanda äppelbåtar med 4 matskedar socker och kanelen i en skål – rör om flera gånger så kanel-sockret sätter sig på äppelbåtarna.



KAKSMETEN

Vispa ägg och socker luftigt i en skål och rör sedan olja och vatten försiktigt i. Blanda salt, bakpulver, fiberhusk, potatismjöl och bovetemjöl i ett skäl innan det vändas försiktigt ner i ägg-olja-blandningen.


Smörja en springform och mjöla den med durramjöl. Häll kaksmeten i springformen och fördela äppelbitarna i cirklar med skalet uppåt. Ringla lite rapsolja över äppelbitarna och grädda kakan vid 175 grader i 50-60 minuter.

Testa kakan med en sticka innan du tar ut den.


Låt kakan vila i 5 minuter innan du lossnar springformens kant och vänta 1 timme innan du lossnar formens botten.



Äppel-kanelkakan, som är naturligt glutenfri och mjölkfri, kan med fördel serveras med vaniljkräm.



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering