Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Hade du ett bra äppelår?
Ett av sätten att bli av med alla äpplen från trädgården är genom att göra denna underbart goda äppel-kanelkaka som utöver att vara mjölkfri dessutom är gjord helt på naturligt glutenfria råvaror.
Hos oss är den en klassiker på fikabordet på hösten och går åt alldeles för snabbt!
3 stora äpplen med skal
2-3 msk kanel
4 msk socker
3 ägg
250 g socker
110 g rapsolja
120 g kallt vatten
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk Fiberhusk
50 g potatismjöl
200 g durramjöl (alternativt bovete- el. hirsmjöl)
Lite extra rapsolja
Ta bort kärnhuset från de tvättade äpplena och dela dem i båtar. Blanda äppelbåtar med 4 matskedar socker och kanelen i en skål – rör om flera gånger så kanel-sockret sätter sig på äppelbåtarna.
Vispa ägg och socker luftigt i en skål och rör sedan olja och vatten försiktigt i. Blanda salt, bakpulver, fiberhusk, potatismjöl och bovetemjöl i ett skäl innan det vändas försiktigt ner i ägg-olja-blandningen.
Smörja en springform och mjöla den med durramjöl. Häll kaksmeten i springformen och fördela äppelbitarna i cirklar med skalet uppåt. Ringla lite rapsolja över äppelbitarna och grädda kakan vid 175 grader i 50-60 minuter.
Testa kakan med en sticka innan du tar ut den.
Låt kakan vila i 5 minuter innan du lossnar springformens kant och vänta 1 timme innan du lossnar formens botten.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss