Ympa fruktträd


Gör egna fruktträd!

Lördag 25 februari, 10:00-13:00 - FULLTECKNAD

Söndag 26 februari, 10:00-13:00 - FULLTECKNAD

Lördag 4 mars, 10:00-13:00 - FULLTECKNAD

Söndag 5 mars, 10:00-13:00 - FULLTECKNAD

Söndag 12 mars, 10:00-13:00 - 4 platser kvarYmpkurs


Lär dig ympa!

Många av fruktträden i de svenska trädgårdarna håller på att bli gamla.

Samtidigt har vi inte hållit liv i kunskapen om hur man gör nya fruktträd.


På denna ympkurs får du med dig hem ett egenympat träd att plantera i trädgården, ge bort i present eller varför inte ett dvärgfruktträd att ställa i en kruka på balkongen?


På vår gård har frukt har en väldigt stor plats i det självhushållande köket. Men det funkar inte att så en kärna från en frukt för att få fram ett specifikt träd. Istället ympar man in en gren av en utvalt sort på en grundstam. På så sätt får man exakt det fruktträdet man vill ha.


På denna ympkurs lär du dig att ympa egna äppel-, päron-, plommon- och/ eller körsbärsträd (se årets sortlista under kontaktformuläret).


Vi börjar med en genomgång av vad du bör tänka på när du väljer sorter, hur ympningen fungerar och sedan ympar ni själva under ledning av trädgårdsmästare Tina Melkersson (självförsörjande ekobonde och tidigare odlingsinspiratör på P4 Halland). Läs mera om Tina här.
Begränsat antal platser, så anmäl dig redan idag!Priset inklusive fika samt 1 grundstam + 1 ympris (= ett valfritt träd) är  850 kr. per person.

Du kan välja mellan antingen äpple, päron, plommon eller körsbär (se sortlistan under kontaktformuläret).

Kursen förfaktureras och betalningen är bindande.Vill du göra flera träd på kursen finns det ytterligare stammar, ympris och utrustning att köpa till fördelaktiga priser.Röster om kursen:


Trevlig stämning, kunnig kursledare, lagom mycket information och arbetsmoment.

Mycket bra och rolig kurs!


Lätt att förstå, tydliga instruktioner.


Kursledaren förklarade bra och det var på en nivå som var lätt att förstå.


Det var bra att vi fick öva på att skära ympkvistarna innan vi började ympa - det var behövligt!Anmälan görs via e-post: tina@genevadnygard.se eller genom att fylla i kontaktformuläret nedan. 


Är du interesserad av en fulltecknad kurs - gör en anmälan ändå, så kommer du på väntelistan!
 
 
 
 
 
 Årets ympris 2023 (med reservation för avvikelser):Äpple: Discovery, Filippa, Gul Rickard, Ingrid Marie, Johannes Röda Höstäpple, Katja, Lobo, Rosenhäger, Röd Gravensteiner, Rödkanel, Rött Järnäpple, Sickelsjö Vinäpple, Transparente Blanche. Päron: Aunen, Esperens Herre, ForssinPlommon: Czar, Jefferson, Jubileum, Victoria, ’Mi Tao Li’Körsbär: Lönneberga, Lettisk låg buskkörsbärTill dessa finns grundstammar till både ”vanliga” träd och dvärgträd.

OBSERVERA: Till päron och körsbär finns bara vanliga stammar. När betalningen av kursen har registrerats skickas utförliga beskrivningar av äppelsorterna ut.

Information om päron-, plommon- o körsbärssorterna går att googla sig till på nätet. 

Vill du läsa på ytterligare om sorterna kan jag rekommendera böckerna "Svenska äpplen" och "Våra päron-, plommon- och körsbärssorter" som finns att låna på de flesta bibliotek.  
Tags: ympkurs, ympa, fruktträd, ympa själv, äppelträd, päronträd, plommonträd, körsbärsträd


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.seInstagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.