Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Mjölkört, mjölke eller rallarros är en perenn ört med det vetenskapliga namnet Chamerion angustifolium. Namnet mjölke syftar på att den ska kunna öka mjölkmängden hos kor, medan rallarros syftar på att man ofta ser dens vackra lila blomställningar längs banvallarna (rallarna). Vi har flera bestånd på gården och utöver att ge den till kaninerna (som älskar den!) använder jag den till te. Men låt gärna toppen av växten stå kvar till de pollinerande insekterna när du skördar – den är nämligen väldigt omtyckt.
Med sin upprätta, ogrenade stjälk, de lansettlika blad och lila blommor som slår ut i juli/ augusti är rallarrosen ganska lätt att känna igen.
Stänglar av rallarros kan torkas direkt (mörkt och varmt) vilket ger ett milt grönt te som funkar bra att smaksätta med andra torkade örter eller fermenteras, vilket ger ett rökigt, mörkare te.
Och just fermenterat mjölkört är ett vanligt te på vissa ställen i Ryssland där den går under namnet Ivan Chai.
Såhär gör jag:
Blad från mjölkört (rallarros)
Skörda ALDRIG från naturens skafferi om du är
det minsta osäker. Kolla hellre en gång för mycket
i en flora än en gång för lite!
Repa av mjölkörtsbladen från toppen mot roten. Låt helst växten stå kvar åt de pollinerande insekterna genom att försiktigt ta tag i toppen och repa av bladen ner mot roten.
Jag skördar 1 liter blad i taget vilket fyller en glasburk på 400 g.
Rulla 15-20 blad ihop till en teskedsstor boll mellan handflatorna. Bladen ska börja vätska sig lite. Packa sedan bollarna mycket tät i en glasburk. Det ska vara så lite luft i burken som möjligt.
Ställ glasburken varmt i 3-7 dagar. Jag brukar ställa den i ett östligt fönster så den varms av morgonsolen.
Ju längre du låter burken stå, desto rökigare blir smaken. Genom att lukta på bladen känner du ungefär hur smaken blir. Men låt inte burken stå för länge – då börjar bladen mögla!
Dag 3-7 luckrar du upp mjölkörtsbollarna och sprider ut de fermenterade mjölkörtsblad på en plåt. Torka i ugnen vid 50 grader med luckan på glänt (sätt en träslev i kläm) i 3-5 timmar. Rör om då och då. Se till att bladen torkar helt.
När de fermenterade mjölkörtsbladen har svalnat fylls de på en teburk och förvaras mörkt.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss