Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Under odlingssäsongen år 2015 kunde du lyssna på mig i programmet Förmiddag i P4 Halland med Anna Carlsson.
Detta fortsatte jag med under 2016. Jag var med ungefär varannan måndag klockan 11-12 där jag inspirerade kring odling.
Här följer ett urval av artiklar och program jag har varit med i senaste tiden.
I nättidningen Vamé publicerades i juni en artikel om mig och mina kurser. Artikeln finns här.
I nummer 2, år 2020 gjorde Gård o Torp en artikel om mig och mina ympkurser.
I Magasin Laholms sommarnummer 2017 finns en artikel om mitt arbete på vår gård - klicka här.
Hallandsposten rapporterade i mars 2017 om en av mina kurser - se artikeln här.
I december 2016 sändes hela förmiddagsprogrammet i P4 Halland från vår gård och Anna Carlsson och jag gjorde julmat ihop. Det ligger en del recept och en ljudsnutt kvar här.
I november 2015 filmade Sveriges Radio lite från vår gård. Filmen finns inte kvar, men här ligger en artikel om besöket.
I september 2015 pratade jag i radio P4 Halland om den fruktansvärda snigelinvasionen vi hade drabbats av.
Här finns en artikel och en liten ljudfil.
Snigelinvasionen beskrevs också i Hallandsposten.
Radio P4 Halland besökte min gård i maj 2015 och jag berättar om hur du kan ta tillvara saker från naturens skafferi.
Jag, Tina Melkersson, är i skrivande stund (våren 2015) en 40 år gammal tvåbarnsmamma som med min familj har påbörjat en resa mot ett självhushållande liv.
Jag är född och uppvuxen i Köpenhamn, och även om jag aldrig hade bott på landet innan flytten till Genevad Nygård, kommer båda mina föräldrar från små samhällen – pappa från södra Jylland och mamma från Färöarna.
Men för min del är det faktiskt storstäderna som har präglat mitt liv. Utöver Köpenhamn har jag bott i London, New York, Stockholm och Göteborg – varav sistnämnda (innan flytten) var den minsta staden jag någonsin bott i.
Jag har en master i danska och konsthistoria från Københavns Universitet och har bland annat undervisat på universitet samt jobbat som översättare (från engelska & svenska till danska). Jag hade dock länge saknat närheten till naturen, och när vi fick vårt andra barn kände jag mig ganska trött på storstadslivet och sättet vi levde på.
Maken tog därför ett alvarligt samtal med mig. Han frågade rent av vad jag skulle vilja jobba med om jag slutade tänka förståndigt. Slutade tänka på min utbildning och min lönenivå.
Bort med alla praktiska problem och bara kända efter nere i magen.
Vad ville jag jobba med, när jag som småbarnsmamma inte hann med mina intressen på fritiden?
Svaret fanns där hela tiden, fast jag hade inte vågat öppna den lådan i mig själv än:
Så när jag 2012 föll över en trädgårdsmästarutbildning på Gunnebo Slott i Mölndal var jag tvungen att söka den! Jag kom in, och – trots yrket i generna (farfar var trädgårdsmästare) – kändes det som att påbörja ett nytt kapitel i mitt liv.
Vid flytten till Nygård (år 2013) bestod familjen av 2 vuxna och 2 barn (3 och 5 år). Fast då tanken är att bli så självförsörjande med grönsaker och kött som möjligt på 5 hektar, kommer hushållet förhoppningsvis utökas med höns, kaniner, bin, grisar, får och ankor inom de närmsta åren.
Vi flyttade från en liten (!) 2,5 rums lägenhet i det populära Linnéstaden i Göteborg och ut på den Sydhalländska slätbygden. Även om vi tyckte om vår 62 m2 lilla lägenhet i ett fint 20-tals hus (högt i tak och fina djupa fönsterkarmar) var särskild frun i hushållet extremt trött på att bo mitt inne i staden i en pytteliten lägenhet med två små barn. Hon (jag) längtade efter att bo i hus med en egen trädgård, där barnen kunde leka fritt.
Dessutom höll jag på att bli klar med min trädgårdsmästarutbildning från Gunnebo Slott och ville inte riskera att sitta som arbetslös trädgårdsmästare i en lägenhet i innerstan.
Vi hade redan tittat på en del gårdar i Västra Götalands och Hallands län, fast vi ville inte för långt bort från Göteborg då mannen i hushållet hade jobb där. Och för vår del var det mycket processen med att titta som hjälpte oss till att förstå vilken sorts gård VI ville ha. Det var därför efter ett besök på en gård i Bollebygd att vi insåg att vi inte ville bo fullt så långt från havet och efter ett besök i Stenungsund sa min magkänsla mig att jag inte ville bosätta mig längre norrut än Göteborg (och därmed längre från min hemstad Köpenhamn).
Samtidigt var det essentiellt för oss att bo hyfsat nära kommunikationer som kunde ta oss in till ett välfungerande samhälle och att inte bo FÖR långt från skola och dagis.
Dessutom ville vi ha minst 2 hektar land att odla på och gärna några ekonomibyggnader. Vi upptäckte dock ganska tidigt att ett problem för oss var att gamla gårdar ofta har ganska lågt i tak och att den nästan 2 meter långa mannen i hushållet därför sällan stod ut att vistas under en längre period i dessa låga rum.
När Nygård dök upp verkade gården därför helt rätt (i alla fall i fruns ögon): gården ligger ungefär 1 kilometer från skola och dagis samt bussen som tar oss till Halmstad eller Laholm, arealen är på 5,1 hektar (51 000 m2), och då bostadshuset är en gammal prästgård som flyttades till platsen på 1800-talet är det högt i tak. Dessutom finns det 3 ekonomibyggnader som dock är väldigt eftersatta.
Största nackdelen var att låg så långt från Göteborg. Men när herran i huset blev erbjuden jobb i Halmstad OCH lägenheten i Göteborg såldes på 1 (!) dag till 3 gångar så mycket som vi skulle betala för gården, då började det kännas som att det var meningen för oss våga steget ut på landet.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss